Виждам олевяване при "Демократична България". Не очаквайте от СДС да участва в протести, които ще върнат отново представителите на БСП, ДС и техните клонинги. За съжаление, гражданският процес е ляв, защото там са БСП, Мая Манолова, Татяна Дончева, Александър Томов, Румен Петков, Румен Радев. Това заяви по bTV председателят на СДС Румен Христов. 

Няма как най-старата дясна партия да участва във връщането на левицата в управлението, категоричен е той.

Румен Христов припомни за подписката с 1 058 000 подписа, която през 2008 г. ГЕРБ, СДС и ДСБ са внесли и как тогава от БСП им отговорили, че са законно избрани и трябва да си изкарат мандата. "Сега те искат управлението да си ходи. Над 1 млн. тогава не ги искаха, при Пламен Орешарски повече от 400 дни имаше протести, те не си отидоха. Нека да оценяваме събитията по един и същ начин", коментира председателят на СДС. Според него протестите у нас трябва да бъдат чути, но са малобройни.

Христов коментира, че в основните си направления политиката на ГЕРБ е дясна, но винаги е казвал, че те са дясноцентристка партия. По думите му БСП атакува управляващите, че са закъснели с финансовите мерки за подпомагане в кризата, а от друга страна се вижда, че България с 10,7% е на трето място спрямо останалите страни в ЕС по разпределени средства спрямо БВП.

Председателят на СДС обясни, че неговата партия многократно е критикувала ГЕРБ за неща, които не са десни - например, политиката на ДДС, АЕЦ "Белене" и държавните бензиностанции.

От друга страна СДС подкрепя избора на американските изтребители F-16 Блок 70, влизането в чакалнята на еврозоната и бюджетния дефицит.

"Ние си знаем потенциала и при водене на разговори искаме това, за което знаем, че можем да допринесем. (...) Според мен сме 70-80 хил. гласа, които не са достатъчни да се прескочи бариерата. В крайна сметка не бива да се разпилява десният вот. България има нужда от дясно управление", беше категоричен Румен Христов.

Той отбеляза, че предстоят парламентарни избори, като се водят разговори за евентуално коалиране с ГЕРБ, подобно на това при изминалите европейски и местни избори.