Унгарският външен министър Петер Сиярто съобщи, че страната може да построи ограда по границата с Румъния, ако се променят маршрутите на мигрантите. Унгария прие сурови мерки срещу нелегалните имигранти.

"Бодливата тел, агресивните закони, затворите и бруталността няма да решат проблемите", заяви румънският премиер във Фейсбук, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.
Той добави по телевизия "Антена 3", че се ужасява от мисълта "за нещо, което е възможно: Какво ще правим, ако унгарските войски започнат да стрелят или да убиват жени и деца?".

Плановете за издигане на ограда показват, че Унгария "в сърцето на Европа има политически ръководители, които не са по-добри от тези в Сирия, Либия или в други страни, от които бягат бежанците", добави Понта, цитиран от БТА.

Румънското външно министерство заяви вчера, че издигането на ограда между две страни членки на ЕС, които са стратегически партньорки, не съответства на европейските принципи. Позицията на румънските дипломати беше предадена на Будапеща.

В ситуацията с миграционната криза няма място за паника, заяви вчера и сръбският премиер Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

"Ще се държим в съответствие с европейските принципи, ще прилагаме европейските идеи, макар и да не сме членове на ЕС", заяви Вучич, който е на посещение в САЩ. Той увери, че Сърбия ще направи всичко възможно, за да помогне на бежанците и призова влиятелните фигури в обществото "да не изпадат в паника и да не измислят фантастични разкази за катастрофите, които ни очакват".

"Никаква катастрофа не ни очаква нито по отношение на мигрантите, нито от друга гледна точка", увери сръбският премиер и увери, че през следващите три години Сърбия очаква динамичен икономически растеж.
"Просто трябва да работим и да се борим още повече, и няма да се наложи да чакаме за резултати". 

"Сърбия не е събирателен център (на мигранти)" , каза външният министър Ивица Дачич и допълни: "ние искаме да бъдем част от решението, не жертва".