Заради миграционната криза извънредно положение е обявено в две от южните области на Унгария по границата със Сърбия. Дадени са специални правомощия на полицията и други власти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на правителството Золтан Ковач съобщи, че решението е взето на днешното заседание на кабинета.

Мярката също така създава условия да се изпратят военни части да помагат на полицията в граничния контрол и свързани с имигрантите задължения. Това може да стане със съгласието на парламента, което се очаква следващата седмица.

Тълпа от стотици мигранти натиска бариерата, издигната от унгарската полиция на главното шосе от Сърбия и скандира "Отворете границата!", предаде Ройтерс.

На граничния пункт Хоргош 2 от сръбска страна са се събрали голям брой мигранти, които искат да влязат в Унгария. Голяма част от тях пренощуваха в палатки в района. Мигранти продължават да пристигат на групи на пункта, съобщава още Танюг.

Вижте снимки >>

Сурови мерки

От днес Унгария започна да налага по-сурови наказания на влизащите незаконно в страната и увеличи срока на лежане в затвора за осъдени трафиканти на хора.

Новият унгарски закон за държавната граница, който влезе в сила от полунощ, предвижда до три години затвор за тези, които преминат нелегално границата. Преминаването или повреждането на 4-метровата ограда на границата със Сърбия се смята за углавно престъпление.

Група от 16 мигранти прерязаха тази сутрин оградата от бодлива тел на границата между Унгария и Сърбия и влязоха в Унгария, като бяха задържани веднага. Те ще бъдат първите, спрямо които ще бъде приложен новият закон за държавната граница, предадоха Танюг и унгарската телевизия М1, цитирани от БТА.
 
Унгарските власти са задържали за часове 60 мигранти по силата на новия закон, планират да им повдигнат обвинения, предаде АП.

Самата граница е и физически затворена, тъй като след вдигането на оградата бе затворен и последният път, използван от мигрантите - ж.п. линията Суботица-Сегедин, на която вчера следобед бе поставен вагон с бодлива тел, съобщава Танюг.

Целта на унгарското правителство е да пренасочи пътя на мигрантите, така че той да заобикаля Унгария. Правителството заяви, че е създало на сръбската граница две транзитни зони, в които заявленията за убежище на мигрантите ще бъдат оценявани за няколко часа, отбелязва Ройтерс.

Мигрантите могат да подават заявленията си между 6 и 22 ч. всеки ден, а като зони ще работят и транзитните салони на летищата.

Хората, които не подадат заявление за убежище, ще трябва веднага да се върнат в Сърбия.

Правителството потвърди, че тези, които не са подали заявление в Сърбия или Македония, смятани от Унгария за безопасни страни, ще получават автоматичен отказ за убежище от унгарските власти.
Заявленията на другите ще бъдат разгледани и ако това не стане в рамките на 24 часа, ще им бъде осигурен подслон, като максималният срок за разглеждане на молбите е осем дни.

"Ново летоброене в бежанския въпрос", така коментира премиерът Виктор Орбан новите правила, цитиран от БНР. Той каза, че голям процент от молбите за получаване на убежище може да бъдат отхвърлени след влизането в сила от днес на по-строгите нови правила.

Унгарската полиция вчера е задържала рекорден брой мигранти, които са се опитали да пресекат нелегално границата - 9380 души.

Над 200 000 мигранти са влезли в Унгария от началото на годината, обяви полицията днес. По официални данни, публикувани тази сутрин, 200 778 мигранти са проникнали на унгарска територия от 1 януари, повечето през сръбската граница. По-голямата част от тези мигранти са продължили пътя си към Западна Европа.

Унгарското правителство е решило да започне подготвителна работа за построяване на ограда по границата с Румъния, ако се променят маршрутите на мигрантите.

Издигането на ограда между две страни членки на Европейския съюз не е правилен жест от политическа гледна точка, заяви в отговор румънското външно министерство.

Сърбия: Отворете границата

Сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин, който отговаря за миграционната криза, заяви днес, че Сърбия разговаря с унгарското правителство за струпването на имигранти на тяхната граница и посочи, че Будапеща ще "трябва да отвори границата", предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние говорим с унгарците", каза Вулин пред Ройтерс на границата, където тълпите от имигранти растат, след като Унгария затвори южната си граница.

"Те ще трябва да отворят границата", каза сръбският министър.