Гласувах за развитие на града, в който съм роден, в града, в който съм избрал да живея и работя. Това каза пред журналисти председателят на Народното събрание Росен Желязков, след като упражни правото си на глас в София в секция в Медицинския колеж "Йорданка Филаретова", предава БТА.

Той добави, че е гласувал за това София да изпълва със съдържание девиза си: "Расте, но не старее".

Поне две поколения или тези, които са дошли да живеят през последните години в София, не помнят какъв беше градът - нямаше транспортна инфраструктура, нямаше инженерна инфраструктура, нямаше система за обезвреждане на битовите отпадъци. Сега градът напълно изпълва съдържанието на девиза си, каза още Желязков и благодари на досегашния кмет Йорданка Фандъкова, която, по думите му, е била принципна и последователна и е изпълнила със съдържание функцията си на кмет.

На въпрос дали липсата на възможност за машинно гласуване ще се отрази на изборния процес, председателят на парламента каза:

"Не мисля, защото гласуват хора. Не гласуват средства за гласуване. Моралът е в хората. На избирателите трябва да се гарантират конституционните четири принципа - за всеобщо, пряко, равно и тайно избирателно право и гласуване. Аз мисля, че независимо от средствата, това нещо ще бъде гарантирано и ще имаме избори, които ще доведат до избора на достойни представители на местното самоуправление".

"Изборният резултат може да бъде различен, в зависимост от избирателната активност, и това има значение", каза още той.

По повод доклада на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Желязков каза, че не желае да дава квалификации.

"Материалът от ДАНС е адресирано до президента, до Народното събрание, до Министерския съвет и до Централната избирателна комисия. Помните, че имаше насрочено заседание от 12:00 ч. Обикновено, преди заседание се провежда председателски съвет. Като се запознах с материала, и след разговор с председателя на ЦИК, счетох за необходимо да запозная политическите сили с него. На председателския съвет, на който, за съжаление, не присъстваха представители на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), бяха запознати групите, но не се е обсъждал материал, не са взимани решения - така, както се опитаха да направят вчера внушение".

Снимка: БТА

"Нека да минат страстите от днешния ден. Нека да мине и балотажът през следващата седмица. Аз мисля, че отговорността на политическите партии и коалиции в парламента е да се седне и да се говори за сериозни промени в изборния кодекс", каза и добави, че темата за техническите средства за гласуване трябва да бъде изчистена и решена, и да не разделя повече.

Предстоят и занапред избори, дали ще бъдат предсрочни, но със сигурност, ще имаме европейски избори догодина. И този въпрос трябва да бъде решен не преди изборите, а още тази година, каза Желязков.

"Не очаквайте от мен в момента, в този ден, да се опитвам да анализирам доклад, който е на ДАНС, която е към Министерския съвет, и ангажира изпълнителната власт, от една страна, с вземането на политически решения, а от друга страна - ЦИК, която е призвана да отговаря за организацията и провеждането на изборите. Нашият ангажимент е да създадем нормативната предпоставка след изборите за по-добра среда за гласуване и разсейване на всички възможни твърдения в едната или в другата посока - по отношение на средствата за гласуване", каза Росен Желязков.

На въпрос дали се притеснява от евентуално произнасяне на Върховния административен съд и евентуално касиране на вота, той каза: "Първо, никой не трябва да се притеснява от произнасяне на съда. Съдът е този, който арбитрира споровете. Така че, ние ще очакваме произнасянето на съда, в чиито мотиви се надявам да има и аргументи, които да подпомогнат и законодателя в по-нататъшните му решения". В една демократична държава гаранциите са съдебният контрол, добави председателят на Народното събрание.