Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков поздрави МВР за това, че през последната година свършило "задачите си така, че да получим отлична оценка от обществото". На церемонията по случай празника на вътрешното министерство пред Паметника на Незнайния воин, Рашков изтъкна като най-голям успех на органите на реда пресичането на купуването на гласове.

"За първи път проявихте воля и кураж и да се противопоставите на забранени явления по време на изборите, обърна се Рашков към полицаите. С действията си снижихте нивото на купен вот до поносими нива, това не се беше случвало", отбеляза Рашков, който е кандидатът на ПП за председател на КПКОНПИ и дори да бъде излъчен втори кабинет на ПП, не се планира да продължи да ръководи МВР.

А докато Рашков отчиташе успеха на МВР в борбата с купения вот, течеше пресконференция на ГЕРБ, на която Бойко Борисов обвини, че именно управляващите извършват в момента "най-мащабното купуване на гласове" в парламента, като предлагат заплащане и в биткойни, за да се гласува за тях, а депутати от опозицията изобщо да не влязат в пленарната зала.

"За век и половина в МВР се създаде практика и ние черпим от нея, за да се справяме със съвременните предизвикателства и да прогнозираме някои бъдещи събития", каза още в словото си Бойко Рашков, докато ГЕРБ успоредно с тържеството 

Службите на МВР работиха и по случай със злоупотреба на европари, отпуснати за пътища, отчете още той.

И заключи, че "България няма проблем с незаконната миграция, докато в Турция има четири-пет милиона мигранти".

"В МВР започна мащабна реформа, но тя продължава с техническото обновяване", каза още вътрешният министър в оставка.

Пред медиите след това Рашков уточни, че реформите в МВР не предвиждат съкращения на служители, а съкратените до този момент са били от администрацията, и то "в минимален брой".

Вътрешният министър в оставка коментира и обвиненията на ГЕРБ към МВР за репресии по изборите с аргумента, че "Борисов и такива като него нямат моралното право да говорят за избори".

"Защото това уродливо явление, каквото е купуването и продаването на гласове, не е създадено от МВР, а е създадено в едни партийни централи. Те си създадоха определени обръчи от фирми, които да ги финансират, така че да има средства, които да бъдат разнасяни в чували и куфари и предназначени предимно за бедните избиратели, които да продадат своя глас срещу 50-60 лева и така да определят нашата съдба", коментира той обвиненията. Той заключи, че допреди ГЕРБ "не познавахме такова явление".

"Независимо как ще се развият събитията оттук-нататък, аз съм доволен от свършеното от ръководството на МВР за шест месеца", посочи той и си пожела наследникът на поста му да надгради дотук свършеното. За заплатите на служителите в МВР щяло да решава бъдещото ръководство. Рашков коментира още, че темата за КПКОНПИ е ключова, но зависи не от МВР, а от Народното събрание. Депутатите са тези, които ще гласуват и дали той да поеме антикорупционната комисия, или не.