"Гласувах за достойното бъдеще на София и за отговорното управление на нашата столица. В днешния ден гражданите трябва масово да гласуваме, защото от всеки нас зависи бъдещето на градовете и страната" - това заяви президентът Румен Радев след като упражни правото си на глас в столичната Професионална гимназия по транспорт "Макгахан". Той призова за промени в изборното законодателство, но не непременно от всеки парламент. 

"Днес определяме облика на местната власт. Затова не трябва да отменяме фокуса от това", посочи той. Държавният глава не пожела да коментира искането на премиера Николай Денков за освобождаване на шефа на ДАНС Пламен Тончев.

Президентът изрази своята загриженост за ниската избирателна активност.

"Надявам се, че след тези избори ще се направи задълбочен анализ. Всички отговорни институции трябва да направят ясен отчет и анализ, за да се види къде се скъсаха нещата", посочи Радев. По думите на президента трябва да има промени в изборното законодателство, но да бъдат ясно фокусирани върху изсветляването на изборния процес, а не да се правят от всеки парламент. 

Държавният глава гласува с машина. Според Радев машините са доказали своята ефективност с недействителните бюлетини, както и "безобразното попълване на протоколите". На въпрос дали има доверие в машинния вот, той призова институциите да направят всичко възможно, за да се възстанови доверието в изборите и в машините конкретно.