Два дни преди да обяви новото служебно правителство държавният глава Румен Радев проведе срещи с министрите от служебното правителство.

Срещите не са официално обявени и мнозина разчетоха в това последно уточнение кои министри ще останат и кои не. На 16 септември президентът ще обяви състава на новия служебен кабинет.

От президентската институция бяха видени да излизат екоминистърът Асен Личев, образователният министър Денков, регионалният Виолета Комитова, енергийният Андрей Живков, на културата Велислав Минеков, военният Георги Панайотов, външният Светлан Стоев и вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Пеканов не коментира дали ще остане вицепремиер и в следващия служебен кабинет. Нямаме новина в момента, ще разберете в следващите дни, отговори Пеканов на журналистически въпроси дали остава вицепремиер, докато влизаше в сградата на президентството, където днес следобед дойдоха и други министри. Ще има и утре и вдругиден достатъчно новини, добави Пеканов.

"По работа", отговори служебният министър на отбраната Георги Панайотов, който дойде в президентството около 16.00 часа, попитан за какво е дошъл. Той добави, че е имал разговори, които, по думите му, са протекли успешно. На въпрос дали ще остане министър и в следващия служебен кабинет, той отговори "ще видим". Не се чувствах добре, каза министърът на отбраната по повод на това, че днес не беше в ресорната парламентарна комисия, където трябваше да отговори на въпроси. Попитан дали срещата му в президентството е била във връзка със служебното правителство, Панайотов отговори отрицателно. По работа, аз съм министър на отбраната и трябва да консултирам някои неща, каза той на въпрос за какво е била срещата.

Ще видите в четвъртък, каза министърът на външните работи Светлан Стоев, който излезе от президентството, попитан дали ще бъде министър в следващия служебен кабинет. По думите му, той не е бил на среща с президента. Земеделският министър Христо Бозуков също не коментира дали ще остане министър, като също добави, че срещата му не е била с президента, а с други хора

По-рано днес икономическият министър Кирил Петков заяви, че на 16 септември ще обяви дали ще бъде в новото служебно правителство или влиза в политиката заедно с финансовия министър Асен Василев.

"Коя е най-ефективната част, за да бъдем част от промяната? Точно в момента го обсъждаме. Дали това е най-добрият вариант в момента - като служебни министри да продължим или да направим нещо извън това. Имаме идеи", каза служебният министър на икономиката.

По неофициална информация Кирил Петков и Асен Василев няма да са част от новия служебен кабинет, заради подготовката на нов политически проект, с който да участват на предстоящите избори.

Очакват се и други промени във втория за годината служебен кабинет на Румен Радев. Най-вероятно ще бъдат сменени транспортният министър Георги Тодоров и туристическият министър Стела Балтова.

По неофициална информация от туристическия бранш са предложили Георги Щерев за министър, който е председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.  Туристическият сектор вече веднъж издигна кандидатурата му и преди избора на настоящия служебен министър на туризма Стела Балтова.

Поне половината от настоящите служебни министрите  ще запазят постовете си и през следващите 3 месеца, прогнозират запознати с намеренията на президента.

Очаква се премиер отново да е Стефан Янев, който бе един от най-близките сътрудници на Радев и в президентството, където бе негов секретар по сигурност и отбрана.

Един от най-сигурните оставащи министри пък е социалният Гълъб Донев, който е и вицепремиер. Ако има предложение към мен - да, бих се съгласил и бих участвал. Нося си отговорността, която съм поел, и не съм човек, който ще се откаже по средата, коментира миналата седмица Донев пред Нова телевизия. Той беше част и от първото служебно правителство, назначено от Радев още на старта на мандата му - кабинета "Герджиков". След това стана секретар по социалните политики и здравеопазване на държавния глава.

Постът вероятно ще запази и министърът на културата Велислав Минеков.

Нямам предложение за оставане в следващото служебно правителство. Още никой няма. Каквото реши президентът, това ще бъде, отговори пък Бойко Рашков на въпрос дали би останал на поста си в следващия служебен кабинет.

Междувременно президентът отказа да отговори дали ще има промяна в състава на служебното правителство, но заяви, че служебното правителство, което предстои да обяви на 16 септември, ще продължи политиката на сегашния кабинет.

А утре министър-председателят Стефан Янев и членовете на Министерския съвет /МС/ ще представят пред медиите отчет за дейността на служебното правителство, съобщи правителственият пресцентър. Кабинетът ще отчете свършената от него работа от 15.30 часа в Гранитна зала на МС, се посочва в съобщението