Президентът Румен Радев разкритикува решението на правителството да стартира реализацията на проекта по изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Според държавния глава решението се взима без необходимите разчети.

"България трябва задължително да развива ядрена си енергетика, но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат, анализират и съпоставят всички възможни варианти по различните параметри. Това не се случва, явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистрала" - това коментира държавният глава пред журналисти, след като участва в церемонията по случай отбелязването на 145 години от създаването на БЧК. 

Освен решението за АЕЦ "Козлодуй", Радев коментира и исканото премахване на дерогацията на вноса на руски петрол за "Лукойл" - Бургас. Това според него може да доведе до дефицит и повишение на цените. И попита: 

Как назначеното от мен служебно правителство успя да убеди "Лукойл" най-сетне да регистрира икономическата си дейност в България, да внесе авансово 180 млн. корпоративен данък, при положение че през всичките предходни 20 години събраният данък е 70 млн.? Как успя това правителство да гарантира устойчивата работа на рафинерията и да свали цените от 3,50 лв. на 2,40 лв., а сегашните управляващи не могат? Време е вече да се задават правилните въпроси и то към когото трябва. 

Естествено, че има риск от дефицит и повишени цени, но ние тези разчети така и не ги видяхме. Както не видяхме и аргументирани разчети и модели за закона за енергетиката, касаещи пряко толкова важен въпрос, засягащ благосъстоянието и устойчивото развитие на българската енергетика и икономика. Затова го върнах в НС за повторно обсъждане. 

"В несекващите караници за влияние, за пари, за постове управляващите забравят най-важното - че носят отговорност преди всичко за сигурността и благосъстоянието на хората. Националната сигурност изисква управлението да гледа отвъд постовете, отвъд своите интереси и мандати и да върне фокуса върху истинските проблеми на обществото", каза още Радев. 

Президентът участва в церемонията по случай отбелязването на 145 години от създаването на БЧК

Снимка: БТА