Актьорът Веселин Калановски не е типичният политик, когото сме свикнали да виждаме. Обичан от публиката и от всички негови колеги в театъра, през 2017-а г. той решава да се качи на друга сцена, далеч по-неблагодарна - политическата. Прави го с ясното съзнание, че аудиторията там е още по-взискателна и критична, както и че аплодисментите се печелят много по-трудно. Но и с отговорността на човек, който има мисия.

"Това, което ме мотивира, е любовта към децата, които осмислят настоящето ни и са инвестиция в бъдещето на България. Нуждата от адекватно законодателство, гарантиращо възможност за развитие и нормален живот в условията на постоянно модернизиращия се свят, в който живеем", казва известният актьор, познат от редица сериали като "Вина", "Клетката", "Братя", "Скъпи наследници" и др.

В политическата си роля Калановски е кандидат за втори мандат общински съветник в София от листата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (Спаси София). За него София е повече от столица. София е град, в който културата и културните институти могат да се развиват, стига да им се даде шанс. През последните четири години в общинския съвет Калановски се бори за развитие на връзките с гражданското общество, за запазване на паметниците на културата, но премахване на тоталитарните символи от столичната градска среда. Той участва активно в комисиите по образование, култура, наука и културно многообразие, комисия за децата, младежта и спорта. Членува в Управителния съвет на Фондация "София - Европейска столица на спорта". Основната му мисия е: "За града, в който съм роден. За децата ми, които искам да живеят в развиващата се столица на една нормална държава".

Вярва, че хората на културата имат място в общинския съвет, защото там могат да се регулират правилата за финансиране в сектор "Култура" в столицата. Той напомня, че на издръжката на столичния бюджет са четири общински театъра, три художествени галерии, музей, библиотека, пет общински културни института десетки професионални и любителски трупи и състави. Освен това в София са  онцентрирани по-голямата част от творческите индустрии - държавни, общински и частни. Накратко - София може да стане и културната столица на България, ако се полагат необходимите грижи.

Иначе актьорската кариера го е белязала безвъзвратно. Той е непримирим бунтар. Участва активно в почти всички големи граждански протести от 1989-а до 2021-а г. Не понася бездействието и апатията, затова през 2017-а г., вече 60-годишен, за първи път поема към политиката като учредител на "Да, България". Крачката към политиката той обяснява с думите "безкрайно време марширувахме по жълтите павета, но в един хубав ден човек осъзнава, че само с протести нещата трудно могат да се променят". И сякаш има право.

В театъра Калановски е актьор, но в политиката е себе си. Парадоксално, защото в днешно време сякаш актьорската игра се е пренесла на политическия терен. Не и за него обаче. Той смята, че да се правиш на някой, който не си - това вече не е политика. Вярва силно, че човек трябва да има лична позиция и да я отстоява.

Такава позиция е темата за гласуването. Калановски неотстъпчиво отстоява, че хората трябва да се възползват от правото си на глас, когато дойдат избори. Той нарича тази кауза "Да счупим кривото огледало".

"Играчи с други интереси промиват мозъците ни, че няма смисъл, че всичко е напразно, че да се гласува е безполезно. За да могат те, кукловодите, сами да си раздават картите и да си редят пасианса, както им харесва. Резултатът е: "Едно магаре тури за кандидат и магарето избирам!" (пак по Бай Ганьо)... и огледалото се изкривява! С манипулиран, корпоративен, етнически, купен и какъвто се сетите още вот. Защото нормалният липсва", казва той.

"Щом сте съгласни други да избират вместо вас, може да им вярвате и да не гласувате. Защото няма как да останете без избраници, нали? От отишлите да гласуват, едни ще подкрепят читави хора, други - пробутаните от играчите "магарета". Досещате ли се кои ще са повече, ако си останете в къщи? Тук е моментът да ви напомня, че от "магаретата" стават само "маскари", които ще управляват и гласувалите, и негласувалите...", пише Калановски.

Наред със своята актьорска кариера и обществените си ангажименти, като баща на 4 деца той не пропуска да прекара време със семейството си. Единственото, за което не му стига времето обаче, е самият него. Но това съвсем не го притеснява. "Страшно е, когато няма за какво да се бориш и да преследваш. А когато има стремеж и желания, всичко е наред", казва Веселин Калановски.

 

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платена публикация