Днес с решение на Министерски съвет ще стартира реализацията на строителството на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви премиерът Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерски съвет.

"Ще бъде капитализирано с 500 млн. лева допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-и блок. Срокът, който се предвижда е 2033 година.

Със същото решение ще започне подготовката и за 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". "Тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на две до три години да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система", обясни премиерът. "Тяхната обща мощност ще бъде 2300 мегавата, с което значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените от първи до четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Освен това технологията, която е избрана за тези реактори, е уникална в света. Тя позволява да се променя два пъти в много кратък срок мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система, когато влязат в действие", допълни Денков.

Премиерът пожела успех на министъра на енергетиката Румен Радев и неговия екип, определяйки днешното решение като едно от най-важните, които ще вземе правителството в своя мандат.

Част от проекта на дневен ред предвижда кабинетът да обсъди проект на меморандум за разбирателство между няколко европейски държави за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбраната в рамките на инициативата "Щит на европейското небе", допълва БНТ. В инициативата, освен България, участват още Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словения и Швеция. Вносител е министърът на отбраната.

Одобряването на Национална стратегия за околната среда 2021 - 2030 г. също е част от дневния ред на правителственото заседание. Очаква се правителството да одобри участието на България с Национален щанд в Международното изложение за биохрани "БИОФАХ 2024" в Нюрнберг, Германия, както и участието на страната ни в 60-ото издание на Венецианското бианале за изкуство.

Кабинетът трябва да одобри и допълнителни разходи за 2023 г. за финансовото осигуряване на дейности по Програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли и градини.

Депутати от енергийната комисия също коментираха новината.

Председателят й Делян Добрев заяви, че ще настоява дружеството, което ще изгражда новите мощности, да не е с капитал 500 млн., а 1 млрд. и 600 млн., "за да не може парите да бъдат взети от финансовия министър и похарчени, а да отидат по предназначение".

Ивайло Мирчев каза, че това е правилна стъпка на правителството за енергийната независимост на страната. "Това, че 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще станат до 2033 година е изключително важно за това", добави още депутатът от ПП-ДБ