"Преди 5 години Борисов се скри под полата на госпожа Цачева, сега се крие под тогата на ректора", така лаконично президентът Румен Радев коментира новината, че ГЕРБ ще подкрепи кандидатурата на ректора на СУ "Свети Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков в битката за "Дондуков 2". 

След като вчера той обяви, че е приел поканата на инициативен комитет да се кандидатира за държавен глава, днес потвърди неофициална информация, че партията на Бойко Борисов ще застане зад нея. По думите му - разбрал за това преди седмица, но от месеци говорел със свои приятели от от дясно и дясно-центристкото пространство.

Герджиков заяви, че целта му е да обедини всички партии и всички българи, но отказа да каже кой го е поканил да се кандидатира, кой участва в инициативния му комитет и кой ще е кандидатът за вицепрезидент. Ще направи това след два дни, когато ще е учредяването.

Румен Радев не каза нищо повече за неговата кандидатура, но в последните дни два пъти призова Бойко Борисов да влезе в тази политическа битка лично.

"Мисля, че е крайно време г-н Борисов да престане да използва своята партия като щит и да защити честта ѝ като се кандидатира за президент", заяви държавният глава, който според всички социологически изследвания има много висока подкрепа и се очертава като почти сигурен победител на вота.

"Г-н Борисов неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно на тези избори. Като човек на думата и обещанията, аз очаквам да си ги спазва. Освен това той всеки ден почти критикува президентската институция, обвинява я в диктаторство. Нека излезе на тези избори, спечели ги и внесе своите демократичните ценности в президентската институция", заяви още Радев.

Днес той посети специализираната болница за рехабилитация на деца "Света София", която получи дарение от благотворителната инициатива "Българската Коледа" - апарат от най-ново поколение за робот-асистирана локомоторна терапия.