Президентът Румен Радев публикува изявление в официалния си профил във Фейсбук, след като рано сутринта в петък, 7 август, бяха премахнати блокадите на всички места в страната.

Държавният глава се появи сред гражданите на протеста пред "Дондуков" 2 и обмени няколко думи с тях, а по-късно публикува официалната си позиция в рамките на 30-ия ден на протести в страната.

"В последните дни правителството предприе полицейски мерки срещу протестиращите граждани. В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност, и редовите служители на реда", обяви Радев.

По думите му, противопоставянето на частни охранители на граждани и журналисти издава природата на сегашната власт и е още един аргумент за гражданското недоволство срещу нея.

"Готовността да се жертва гражданският мир в името на политическото оцеляване е безпрецедентен за българския преход акт на политическа ескалация. След месец на протести в цялата страна и зад граница е очевидно, че става въпрос не за моментно или ограничено по мащаб недоволство, а за масово отхвърляне на сегашната мафиотизирана система. Тя бе международно осветлена от световните медии. Кризата на българската демокрация не може да бъде решена, а само задълбочена с полицейски и репресивни мерки", мотивира се държавният глава.

Той се обявява за оставка на кабинета и тази на главния прокурор, които "са първите стъпки към завръщането на България в руслото на закона и към демократичните процедури, без които днешната остра криза не може да бъде решена".

Румен Радев е категоричен, че репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта.