На единствения лозунг, издигнат на протеста, пише „ВСС – Висш Съвет на Слагачите”, предаде "Фокус".
Още вчера съдиите заявиха, че ще отложат насрочените за тази сутрин дела, които трябва да гледат, за да дойдат на протеста. Тези от провинцията са си взели отпуска.

Съдии от СРС, СГС, САС и ВКС ще внесат искане във ВСС да оттегли решението си за дисциплинарното уволнение на Тодорова, съобщи БГНЕС. В противен случай, настояха те, членовете на съвета незабавно трябва да подадат оставки.
Представители на протестиращите успяха да се срещнат с Камен Стоилов, едино от петимата членове на съвета, които предложиха Тодорова да бъда дициплинарно уволнена. Те му връчиха своите искания, подписани към момента от близо 180 души.
Стоилов призна, че ВСС не е представил документ, в който да са разписани критериите за натовареност на съдиите и все пак някак е преценявал средната натовареност и така е взел решението да уволни Тодорова за просрочени мотиви към дела.

От Съюза на съдиите пък излязоха с позиция, в която изтъкнаха, че е пренебрегнато влязло в сила решение на Върховния административен съд, според което ВСС е длъжен да осигури право на привлечения към дисциплинарна отговорност да се защити лично. Тодорова имаше право само на писмени обяснения. "Подобен акт е явна демонстрация на незачитане върховенството на закона", се казва в позиция на съюза.

"Не е необичайно, при такива груби погазвания на съдебната независимост съдии демонстрират по подобен начин - на улицата. Освен съдиите във Франция, които миналата година протестираха, преди години в Пакистан съдиите излизат на масови протести, в резултат на което политическото уволнение на председателя на Върховния съд на Пакистан е отменено", коментира по-рано пред БНР съдия Калин Калпакчиев от Апелативния съд.

И прокурорите се обявиха в защита на Тодорова. "До момента ВСС не е изложил публично убедителни доводи в полза на налагането на най-тежкото дисциплинарно наказание. Отсъстват и примери в досегашната дисциплинарна практика на ВСС, които да показват, че спрямо съдия Тодорова законът е приложен със същата строгост, с която са разглеждани други случаи на неспазване на сроковете за изготвяне на мотиви към съдебни актове. Това ни кара да мислим, че наложеното наказание е несъразмерно тежко", се казва в становището на Асоциацията на прокурорите в България.

11 неправителствени организации подкрепиха протеста на съдиите и заявиха в декларация: "Този безпрецедентен акт, извършен без Тодорова да е изслушана в съответствие с изискванията на справедливия процес и в разгара на съдийските събрания за номинации за новия ВСС, е поредната политическа поръчка, която в последните месеци на своя мандат ВСС изпълнява в угода на управляващите. Формалните мотиви за уволнението – просрочване на мотивите по дело, е очевидно само повод за разправата с Тодорова, чиято активна позиция за реформа на съдебната система срещна враждебността и безразличието на тези, които я управляват".

Правозащитниците, част от които се включиха в протеста, призоваха: В този кръстопътен за българската съдебна система ден се обръщаме към президента, парламента и другите институции да вземат активно отношение към този безпрецедентен репресивен акт на ВСС".
В протеста участваха още адвокати и граждани.

Уволнението на съдия Тодорова е провокация, защото става само ден преди  излизането на мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред, заяви вчера премиерът Бойко Борисов.

Уволнението на Мирослава Тодорова може да се тълкува и като провокация от "доброжелатели" на държавата, заяви днес и вътрешният министър Цветан Цветанов пред журналисти.
Той бе категоричен, че който е който е нарушил срокове, с което е възпрепятствал правораздаването, трябва да понесе последствия, но отрече намеса в решението на МВР.  Отново отхвърли и твърденията за личен конфликт с Мирослава Тодорова, макар тя да води срещу него дело за клевета, след като той заяви, че с действията си обслужва организираната престъпност.

"Премиерът Борисов набеди ВСС в провокация. Провокаторите обаче са самият премиер и дясната му ръка Цветанов. Техните цели са да прехвърлят своята отговорност за жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС, второ, да внушат страх от бъдещи репресии. Месеци наред министър Цветанов води публична война с уволнената съдийка. Под формата на загриженост за съдебната система той се разправя с неудобните за властта магистрати и поставя на ключови места свои приятели", заяви същевременно лидерът на ДСБ Иван Костов в декларация от името на Синята коалиция.