Кои хора дадоха решаващия глас, за да победи новата партия на Кирил Петков и Асен Василев?

Това са българи по етнос, с висше образование и по правило жители на столицата и големите областни градове - такъв е профилът на гласоподавателя, лансирал напред в третите за годината избори за парламент Кирил Петков и Асен Василев.

ПП събират 28% и 25%, съответно в София и в областните градове. Това показват данните на "Алфа рисърч" в изборната нощ при демографската разбивка на вота.

Вторите в класацията за 47-ия парламент - ГЕРБ, също са били предпочетени от столичани и от жителите на големите градове, но и от хората в малките градчета, като процентите им съответно са 25% сред софиянци, 26% от вота в областните центрове и 28% в малките градове. За разлика от ПП обаче, чиято подкрепа рязко намалява в селата и се свива от 28% в столицата на 10 на сто на село, то при ГЕРБ вотът в София, големите, малките градове и селата е почти идентичен и равномерен, с по няколко процента разлика. 24% от резултата им идва оттам.

Безапелационно обаче селският вот е отишъл за ДПС - цели 32% от вота му формират избирателите в селата, докато традиционно движението събира едва 1% от гласовете в София. За тях са гласували най-много избиратели с ниско до основно образование - 48%, както и 75% от турците.

40 на сто от вота за ДПС се трупа от ромски гласове, показва разбивката на "Алфа рисърч". Ромското население е дало своя глас поравно за ГЕРБ и БСП, които държат по 21 на сто от неговия вот, докато само 4% от него са получили първенците от ПП. Едва 1% от вота за ДБ е от ромски гласове.

БСП дължи най-много за резултата си на жителите на малките градове - 23% е техният дял, а по 15 на сто от вота идва селата и избирателите в областните градове. Най-малка заслуга за  общия резултат на социалистите имат софиянци, което също не е изненада.

Подкрепата за ИТН е най-ниска в столицата - едва 6%, но нараства до 11 на сто в областните градове. По 8% от вота за партията на Слави Трифонов се формира от селата и малките градове. Хората, които гласуват за "Има такъв народ", са с висше и средно образование - по 9% и 10% съответно, а само 2 на сто от гласовете му идват от избиратели без образование.

Подкрепата за ДБ традиционно е най-висока при хората с висше и полувисше образование - 12%, а само 2 на сто от гласовете им са получени от избиратели с ниско образование. Толкова е и подкрепата за тях от турския етнос, а едва 1% от общия им резултат формира ромският вот.

9% от гласовете си пък ГЕРБ дължи на български турци, като по този начин партията на Бойко Борисов се нарежда на второ място след ДПС по получена подкрепа от гласоподаватели от различен от българския етнос.