Държавният глава Румен Радев издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор, съобщиха от прессекретариата на президента.

Това става по предложение на Висшия съдебен съвет и на основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията, се посочва в лаконичното съобщение.

Цацаров трябваше да остане на поста до 10 януари, когато изтича седемгодишният му мандат. Той обаче подаде заявление да се оттегли по-рано, след като беше избран от парламента за председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Заяви, че ще го направи веднага и няма да чака до догодина, защото така е по-добре и за двете институции. Румен Радев вече издаде указ досегашният заместник на Цацаров - Иван Гешев, да стане главен прокурор и сега вече няма пречка това да се случи. Очаква се той да положи клетва в сряда.

А Цацров ще довърши мандата на доскорошния председател на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, което означава, че няма да има пълен 6-годишен мандат, а ще я оглавява около 4 години. Междувременно утре Прокурорската колегия във ВСС трябва да разгледа молбата му да бъде преназначен за редови обвинител във Върховната касационна прокуратура. Така ще се пази мястото му в съдебната система, на което ще може да се върне след края на мандата му като председател на КПКОНПИ.

Междувременно от пресекретариата на президента съобщиха, че започват консултациите при него за необходимостта от промени в Конституцията. Първата му среща ще е на 17 декември с неговия Правен съвет и с представители на академичната общност, а на 19 декември той ще приеме представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

Още преди дни държавният глава обяви и че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията за отчетността на главния прокурор. По думите му от реформите в съдебната система зависи просперитетът на нацията.