Инцидентът е станал в 13,35 ч., когато е подаден сигнал на тел.112 от служители на Националната служба за охрана (НСО) в президентството.
Трима от тях са гасили мъжа. Пристигнали са екип на Спешна помощ и пожарната.
Петдесет и една годишният Димитър Димитров e запалилият се мъж. Той е от с. Крайници, община Дупница. Това потвърди пред репортер на БТА баща му Кирил Биволев от селото.

"Мъжът е бил в района на шадравана до президентството и по никакъв начин не е показвал, че има намерение да се самозапали. Изведнъж трима от обектовата охрана на президентството чуват силен вик и на секундата тръгват към самозапалилия се", разказа за "Фокус" Нели Иванова от пресцентъра на НСО.
Гардовете реагирали веднага и с пожарогасител изгасили пламъците.
Очевидци също разказаха за БГНЕС, че мъжът е бил до фонтана, не се движел, а след минута "просто пламнал".

Мъжът е закаран в "Пирогов" в тежко състояние, каза за БТА Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ.
Той е с 25 процента изгаряния по главата и ръцете, с опасност за живота, уточни проф. Огнян Хаджийски, началник на Клиниката по изгаряния в болницата.
Намира се в противошокова зала. Състоянието се утежнява и от това, че е вдишал токсичните газове и пушеците.
"Преди 15 дни пациентът е бил с инфаркт, лекуван е в Трета градска болница с високо кръвно налягане. Всичко това заедно утежнява прогнозата и я прави особено сериозна по отношение на живота", обясни проф. Хаджийски, цитиран от БГНЕС.

На мястото на инцидента е намерена бутилка от водка, уточнява се съдържанието на течността в нея. Намерен е и кибрит, съобщи Дарик.
Служител на полицията обясни, че няма данни мъжът да е от протестиращите.

Бащата на запалият се Димитър разказа, че синът му живеел в София с втората си съпруга. По думите му той нямал проблеми нито от материално естество, нито е злоупотребявал с алкохол. Има дъщеря от първия си брак, студентка в икономическа специалност. Никога не се е занимавал с политика, това не го е вълнувало.

"Има златни ръце, правеше даром ковани огради и врати на хората в селото, подари дори кръста на черквата в Крайници", разказа бащата на Димитров. Той спомена, че синът му е имал отскоро проблеми със сърцето, които възникнали от дългогодишната му работа като ковач.

Преди инцидента минаха церемониите по предаване на властта на служебния премиер и министрите.

Само за месец имаше три случая на самозапалване. На 18 февруари, отчаян от живота, 26-годишният Траян Маречков сложи край на живота си в центъра на Велико Търново.
Варненецът Пламен Горанов се запали пред общината в града на 20 февруари в протест срещу кмета и управлението. 36-годишният Горанов почина на националния празник – 3 март, а на 6 март бе обявен Ден на траур.
Венцислав Василев (53 г.) се запали заради бедност в общината в Раднево. По-късно и той почина.