Той се е самозапалил на стълбите пред общината около 7.30 часа, предаде БНР. Поради ранния час той е видян от няколко души. Полицаи от общинската сграда са успели да го загасят с пожарогасител. Открити са около 15 литра бензин в бутилки около него.

Мъжът е с тежки изгаряния - около 80% по цялото тяло. Отведен е във Военноморска болница в клиниката по изгаряния. Количеството бензин, което е излял върху себе си е около 3-4 литра.

Това обясни д-р Антоанета Касабова, зам.-управител на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна, цитирана от "Фокус".

Пламен Любчев е носел плакат с искане за оставката на кмета на Варна Кирил Йорданов. Той е известен във Варна фотограф и алпинист. Родом е от Добрич.

Директорът на Военноморската болница полк. д-р Ивайло Въжаров заяви, че пострадалият е в шок, с дълбоки изгаряния и интоксикация на белия дроб. Лекарите продължават да се борят за живота му. В момента мъжът е в реанимация, направена е първична обработка на раните. "Освен изгарянията, при горенето на дрехите му, мъжът е вдишал токсични газове, което е увредило сериозно белите дробове", поясни д-р Въжаров.

По-късно стана ясно, че Любчев спешно се нуждае от кръв, съобщи Дарик радио. Всеки, който иска да помогне, може да дари кръв в Кръвния център в болница „Св. Анна”. Кръвната група на дарителите няма значение, само трябва да посочват, че даряват за него.
 
Във Варна народното недоволство и масовите протести срещу високите сметки на тока, монополите и мизерията са много силни, припомня БГНЕС. Всеки ден от две седмици насам по улиците на черноморския град излизат хиляди граждани, които протестират срещу ниския стандарт на живот и лошото управление.

На 18 февруари вечерта 26-годишен мъж с психично заболяване се заля с бензин и се самозапали на пешеходна пътека във Велико Търново. Въпреки усилията на лекарите в "Спешна помощ" мъжът почина. На опитал се да го спаси мъж самозапалилият се успял да обясни само, че го направил, защото му е писнало от живота.