Премиерът Бойко Борисов призова варненските шофьори и мотористи да не тестват с висока скорост новия бул. "Левски" веднага след отварянето му, а да карат разумно. Откриването на пътното съоръжение днес е съобразено с големия поток туристи от Румъния, който се очаква да дойде във Варна заради Великден. Официалното откриване на отсечката ще бъде след издаване на Акт 16. Към момента новото съоръжение е с акт 15, съобщи "Варна утре".

По думите на Борисов преди 2 години трасето на сегашния път е било шубраци и струпан боклук, като от нищото буквално е построен нов булевард. Премиерът каза още, че ако е било толкова лесно изграждането на новия бул. "Левски", то това е щяло да стане още по времето на БСП. Според него, няма нищо притеснително във формата и наклона на кръстовището между булевардите "Васил Левски" и "Цар освободител", което стана обект на критики.

"Тази елипса, която виждат варненци, ако не е кръг, а е елипса, няма да могат да карат. 4 см има разлика в денивелацията, защото проектантите така го бяха направили", заяви премиерът при инспекцията на кръговото кръстовище на новоизградения булевард. "Ние го правим за варненци и гостите. Знам какво виждах преди година и половина. Просто исках да видя тази "елипса", има 4 м денивелация. Ако е било лесно - щяха да го построят и комунистите", заяви Борисов. Така говореха и за Белокопитово, че ще се объркат хората, но никой не го е направил до сега, гледаш си табелите и си караш, допълни той.

"Трябва да се помисли за последния светофар - още едно кръгово да се направи", допълни той.

За изграждането на новото трасе от ул. "Подвис" до ул. "Девня" правителството отпусна 80,5 млн. лв. До момента са изградени пътни възли с кръгови кръстовища на две нива при пресичане трасето на бул. "В .Левски" с бул. "Владислав Варненчик", "Сливница" и "Цар Освободител", както и велотрасета по локалните платна на булеварда. В обхвата на новата част са изпълнени и две локални обслужващи платна, 12 рампи за вливане и отливане в и от булеварда, 4 надлеза за пешеходци. Втората част на бул. "Левски" - от ул. "Подвис" до бул. "Осми приморски полк" е ремонтирана по проект с финансиране по ОПРР, на стойност 6.5 млн. лв. След завършването на булеварда в морската столица ефектът ще бъде облекчаване на движението в града, намаляване на задръстванията, извеждане на трафика извън централната градска зона, както и бърза връзка от летището към курортите.

"Сега сме предложили втория мост на "Аспарухово" за публично частно партньорство", каза Борисов. Той обяви още, че е поканил Виктор Орбан във Варна във връзка с честванията за Владислав Ягело.

Той уточни, че през 2022 година 2/3 от магистрала "Хемус" ще бъде завършена, а парите за нейното построяване са осигурени. На откриването на новия булевард във Варна присъства и Митрополит Йоан, който благодари на министър-председателя за отпуснатите средства за храмовете.

Акт 16 ще бъде издаден след окончателното полагане на маркировката и приключване на най-дребните довършителни работи. Едва тогава ще подпиша документите", съобщи за Дарик кметът на Варна Иван Портних.

Снимка: БТА