Очакваме подкрепа от демократичната общност, наблягаме на демократичната общност и на тези, които са доказали принадлежност към тези идеи, каза пред журналисти Велислав Величков от "Правосъдие за всеки", председател на Инициативния комитет, издигнал двойката Лозан Панов - Мария Касимова съответно за президент и вицепрезидент.

От ИК, който е от 37 души, внесоха в ЦИК нужните документи, минути преди крайния срок за регистрация на инициативни комитети.

Величков обясни и целта на участието в надпреварата за "Дондуков" 2 - "да вдигнем високо темата за справедливостта, върховенството на правото и демокрацията, запазване духа на парламентаризма в държавата и да превърнем това в централна тема на президентската кампания". Влизаме с големи надежди в тази кампания, отбеляза той.

В дебата по думите му трябва да се включат всички сериозни кандидати за президент и да обяснят как ще уплътнят дадените им от конституцията правомощия за реалните промени в съдебната система, как да се осигури независимостта на съда, върховенството на правото в България.

Снимка: БТА

Нашата теза, подчерта Величков, винаги е била, че без да се изчисти правосъдието, нищо друго в държавата не може да заработи, колкото и пари да се съберат, те ще бъдат откраднати, когато може да има престъпление без наказание.

Според него моментът за този дебат е настъпил, надяват се да бъде централен и в кампанията за парламентарните избори. Както и, че тонът в кампанията за президент ще повлияе и в кампанията за парламент и ще доведе до ангажименти на политическите сили.

Надяваме се, че партиите от демократичната общност, които са издигнали за своя ценност правосъдието и върховенството на правото, ще имат възможност и желание да подкрепят кандидатурите, защото това трябва да са и техни цели, подчерта Величков.

Велислав Величков

Снимка: BulFoto

Според него могат да се водят разговори с всяка партия, която споделя тези идеи. До момента никой не ни е търсил от нито една партия, допълни председателят на ИК.

Снимка: БТА