"Продължаваме промяната" обяви искането на КЕВР за вдигане на цените на тока за политическа акция. От партията също така заявиха, че подобна инициатива е лишена от легитимност, защото председателят на регулатора Иван Иванов и някои членове на комисията са с изтекъл мандат.

"Предложението за индексация на цената на тока за битови потребители в "12 без 5" е политическа акция. Ние сме против вземането на решения в последния момент от независими органи с изтекъл мандат. Предложеното от КЕВР за обществено обсъждане увеличение на цените е една професионално подготвена схема как чрез манипулация на методиката и отделните компоненти в ценообразуването на енергията да поставим българските домакинства пред свършен факт на по-скъп ток и по-скъпо парно", заяви председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров в кулоарите на Народното събрание.

Той посочи, че именно заради това от мнозинството са внесли искането за временна комисия по въпросите на енергийната криза.

"Противно на изказаните в пленарна зала опорни точки как токът поскъпвал вече шест месеца, токът за битовите потребители е обект на регулация, а в регулаторната политика водеща трябва да е защитата на всички участници в енергийния пазар - както доставчиците, така и производителите, така и крайните потребители", посочи шефът на депутатите от "Продължаваме промяната".

"Ние заявихме нашите намерения да намерим онези резерви в системата, които да позволят увеличението на цените за битовите потребители да бъде отложено, защото вярваме, че това е напълно възможно. Временната парламентарна комисия е начинът да защитим интереса на гражданите и ние очакваме тя да си свърши работата", каза още Андрей Гюров.