Протоколите на 1000 избирателни комисии (СИК) са предадени или са в процес на обработка в "Арена София". Нощта премина спокойно. Присъстващите в залата посрещнаха достигането на 1000 СИК с аплодисменти. В "Арена София" протоколи трябва да предадат 1640 секционни избирателни комисии. Очаква се следобед да приключи приемането на протоколите от СИК, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) - София Полина Витанова. За чакащите са осигурени походни легла, храна и напитки.

Вижте снимки >>

Предаването на изборните протоколи в Арена София започна с близо двучасово закъснение - в 22 часа. Хората от секционните избирателни комисии се оплакаха от излишно чакане с часове заради липса на координация.

Последните две секционни избирателни комисии са дошли в "Арена София" около 04:00 ч., каза Полина Витанова. По-рано тази нощ тя съобщи, че две СИК от столичния район "Красно село" все още не са дошли, защото не са се справили с отчитането на резултата.

Не е имало проблем с транспорта на членовете на СИК.

Най-много грешки има в отчитането на неизползваните бюлетини, както и с отчитането на преференциите, споделиха от СИК-овете в зала "Арена Армеец":

Снимка: БТА

"Имахме грешки, но доста леки. Почти безпроблемно минаха протоколите."

"Имаше технически грешки в протоколите, не бяха съществени, но трябваше да се направят корекции."

Снимка: БТА

"Не чакахме много. Организацията беше добра, да не кажа отлична."

Снимка: БТА

"Много изчисления, много сметки. Нямахме грешки. С машините беше много по-лесно. Излизат си бройки и бюлетини, лесно се засичат и много време се пести", казаха още членове на секционни избирателни комисии.

"Грешките в протоколите са обичайните сборни грешки. Нас нищо не ни изненада. СИК малко бяха объркани, но се справиха успешно", поясни председателят на Общинската избирателна комисия в София.

"Невписване на число в без преференции, разпределение на преференциите само по отношение на кандидатите, но това е почти винаги, нищо ново за нас", поясин Полина Витанова.

Снимка: БТА

Със сигурност има протоколи със задрасквания и поправки, но не бива да будят съмнения, защото когато се сметне, се вижда, че става въпрос за сборна грешка. Не бива да се спекулира с популистки изказвания, коментира Витанова пред БНР.

Проведоха се едни нормални избори, смята тя. Ако ВАС отмени решението на ЦИК за машините за гласуване, какъвто и да е балотажът - с машини или с хартия, ще го организираме, увери Витанова.

Снимка: БТА

Четири вида избори се проведоха вчера в София. Столичани гласуваха за кмет на града, за общински съветници, за кметове на 24-тири района и за кметове на 32 кметства. По данни на софийската общинска избирателна комисия 1 100 000 души имаха право на глас. 1640 бяха секционните избирателни комисии, от които 34 служебни, 20 подвижни и 76, в които се избираше кмет на кметство.

В част от малките общини на Софийска област вече са обработени резултатите от кметските избори вчера. В община Антон кмет ще е Андрей Симов с близо 85 процента подкрепа.

В община Челопеч кмет отново ще бъде Алекси Кесяков от ГЕРБ, а в община Чавдар Григор Дулов. В община Мирково за кмет е избрана Цветанка Йотина.

Кмет има и Долна баня. Това е Владимир Джамбазов от ГЕРБ, в Годеч е избран Радослав Асенов от същата партия.

Немалко сгрешени протоколи в Пловдив и сигурен балотаж

"Обработени са 50 процента от протоколите, обстановката е спокойна", заяви говорителят на Общинската избирателна комисия пред БНТ.

По думите му има немалко сгрешени протоколи, най-вече от район "Източен". В Пловдив води Костадин Димитров от ГЕРБ с 33,51%, на второ място е Ивайло Старибратов с 15,63%. 

Кандидат-кмет се е опитал да се меси в броенето на бюлетините в Борован

Напрежение между симпатизанти на кандидат за кмет и членове на секционна и общинска избирателни комисии е имало в Борован, съобщи за БТА председателят на ОИК-Борован Димитър Попов. Той обясни, че в ОИК са получили сигнал, според който кандидат за кмет се опитва да се меси в броенето на бюлетините в една от секционните комисии.

"Със секретаря и един зам.- председателя, от различни партии, се отправихме към въпросната секция, за да се опитаме да разберем какво се случва, но вече се беше събрала доста голяма тълпа от хора, имаше полиция, напрежението беше сериозно и ние се върнахме в ОИК", обясни Попов.

По думите му след това от ОИК-Борован са разговаряли по телефона с всички членове на секцията и е станало ясно, че за определен брой бюлетини е възникнал спор за кого е гласувано и дали са валидни. Дадено е указание за всяка една оспорвана бюлетина, за която има съмнение какъв точно е вотът в нея и дали е валидна или невалидна, да се взема решение от всички членове на СИК и всички представители на партии, обясни Попов.