Правителството ще предложи на президента да издаде укази за назначаване на извънредни и пълномощни посланици на страната ни в Катар, Иран, Казахстан и Туркменистан, съобщиха от пресслужбата на премиера Георги Близнашки.

Оттам уточниха, че действащият извънреден и пълномощен посланик в Катар Мирослав Зафиров е прекратил взаимоотношенията си с МВнР с едностранно предизвестие, което налага назначаването на нов ръководител на мисията ни.

Предложението е това да бъде Метин Казак. Той е бил заместник-национален омбудсман, два мандата член на Европейския парламент, където е бил зам.-председател на Подкомисията за правата на човека, член на Комисията по външни работи, координатор на Комисията по международна търговия и член на делегацията за връзки с държавите от Югоизточна Азия, мотивират се от кабинета.

Тази година той изненадващо не влезе в евролистите на ДПС и още тогава се коментираше, че го очаква нова кариера.

Метин Казак е роден през 1972 г. в Търговище. Първоначално следва 2 години медицина във Варна. По-късно, със стипендия на френското правителство, следва международно право в Бургундския университет в Дижон заедно с брат си Четин. Според публикации в медиите двамата са близки с Ахмед Доган и именно той им помага да учат в чужбина.

След завръщането си в България Метин Казак става стажант в администрацията на президента. Председателства контролната комисия в Младежко ДПС, сътрудник е в "Радио Франс Ентернасионал - България". По-късно е експерт в кабинета на министъра без портфейл Александър Праматарски (2000-2001 г.), началник на кабинета на министъра без портфейл Неждет Моллов (2001 г.) и на министъра без портфейл Филиз Хюсменова (2004 – 2005 г.) в правителството на Симеон Сакскобургготски (2001 г. - 2005 г.).

Владее френски, английски и руски език.

Брат му Четин Казак вече има четири депутатски мандата в българския парламент и сега му предстои пети. В предишния парламент той бе председател на правната комисия.

Предложен да поеме мисията ни в Иран е дипломатът Христо Полендаков, началник на отдел „Южна и Югоизточна Азия” в МВнР. Сега посолството ни в Техеран се ръководи от временно управляващ. Това създава пречки за добрата координация в мисията и намалява възможностите за развитие на двустранните връзки, мотивират се от кабинета.

За посланик в Казахстан е предложен Васил Петков, опитен дипломат от кариерата, който от април 2014 г. е и.д. директор на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие” в МВнР. След 2012 г. и посолството ни в Казахстан се ръководи от временно управляващ. Като се отчита интереса от връзките с тази страна и задълбочаване на отношенията й с ЕС, е необходимо назначаването на посланик, добавят от правителството.

Към момента България няма акредитиран посланик в Туркменистан и тъй като има неизползвани възможности за задълбочаване на сътрудничеството ни кабинетът предлага мисията да бъде оглавена от посланика ни в Москва Бойко Коцев, който ще съвместява двете длъжности.