Посещението на държавния глава Румен Радев в Германия, предвидено за 26 и 27 март по покана на президента Франк-Валтер Щайнмайер, се отлага по взаимно съгласие заради ситуацията, предизвикана от разпространението на коронавируса в Европа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Своевременно ще бъде оповестена информация след определянето на нови дати за визитата на Румен Радев, уточниха от "Дондуков"2.

През април миналата година Щайнмайер беше на посещение в София, където двамата с българския президент обсъдиха възможностите за стратегическа немска инвестиция у нас. 

"Успешното българо-германско икономическо партньорство дава достатъчно основания да вярваме, че България е готова и заслужава да има стратегически инвеститор със затворен цикъл на производство. Уверих президента Щайнмайер, че всички институции в България са в пълен консенсус и с обединени усилия да предоставим най-добрите възможности и сигурна инвестиционна среда за една такава инвестиция", заяви тогава Радев.

"Не пропускайте своя шанс да инвестирате в България", призова той на среща с бизнес делегацията, която придружаваше германския държавен глава.

"Германският бизнес в България има устойчиво и силно присъствие", каза още Радев и наблегна на инвестициите в индустрията и производството и силните стандарти на качество, които германските компании налагат.

Тогава той сам заговори на немски, като изтъкна, че страната ни има много прекрасни немски училища и самият той е възпитаник на такова.

На свой ред Франк-Валтер Щайнмайер посочи, че е впечатлен от двустраните икономически показатели и призова присъстващите за откровен и ползотворен диалог с назоваване на проблемите, които съществуват. 

"Германия има интерес политическите, културните и икономическите отношения между двете страни да са още по-тесни. Икономическите ни връзки и през последните години са много успешни", подчерта той.