"Истерията за среща между премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп се създаде тук, у нас, от отделни журналисти, които очевидно са имали подкана да създадат впечатление, че ще има такава среща. Сега се теглят последиците", коментира бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова тази сутрин пред bTV.

"Самият премиер разбра, че истерията преминава във водевил и виждам, че е направил едно изявление, с което се дистанцира от ситуацията около снимката", добави тя.

Вчера Борисов заяви пред журналисти в Ню Йорк, където се ръкува с Тръмп на форума на ООН:

"Съжалявам за тази истерия, която се вдигна в България от хейтърите и платените тролове на БСП - Бог ми е свидетел, пък и вие, че по никакъв начин не сме парадирали и не сме казали каквото и да е, освен за това, че съм имал разговори с президента Тръмп. Не ми е целта да се снимаме. На някои може да им е, на мен не ми е. Надявам се това да престане, защото е непродуктивно и по никакъв начин не е добре".

Днес Поптодорова коментира още:

"Това е много нашенско, неизживяно юношество в политиката. Снимката ще си дойде по естествен път. Аз не виждам Макрон да тича, да се състезава с някого да се ръкува за снимка, не виждам и други европейски политици да го правят. У нас това е някакъв неизживян политически пубертет. Аз самата имам 2 снимки в Тръмп, била съм му гост в имението на два пъти. Това го приемам като част от работата, част от живота. По-важно е какво се случва по същество".

По думите ѝ президентът на САЩ няма и да запомни с кого се е ръкувал, ако няма предварително познанство.

"Представяте ли си в 190 държави се разрази същата такава треска около снимка на техния съответен ръководител на Генералната сесия на ООН? Три държави имаха срещи - Франция, Египет и Южна Корея, които бяха предварително договорени, подготвени и обявени", каза още експосланичката.

Работата на един посланик е да се среща с лидерите на политическите партии - така пък тя коментира снимката в централата на ДПС на американския посланик у нас Ерик Рубин, почетния председател на ДПС Ахмед Доган и лидера на движението Мустафа Карадайъ.

"По-интересно е да се отбележи появата на Ахмед Доган на тази среща, което показва, че той не е тотално абдикирал от политиката, даже никак, и че снимката е показана съзнателно", изтъкна Поптодорова.

Според нея от този кадър по-голям интерес има ДПС.

"Иначе Ахмед Доган има много какво да разкаже, ако пожелае да го направи, особено при сложната ситуация в Турция", добави тя.