Премиерът Бойко Борисов коментира реакциите у нас по повод снимката, на която се ръкува с президента на САЩ Доналд Тръмп в ООН, но отказа да даде оценка на речта му, която предизвика смях в залата.

"Твърде съм малък да коментирам изявленията на Тръмп. Съжалявам за тази истерия, която се вдигна в България от хейтърите и платените тролове на БСП. Бог ми е свидетел, пък и вие, че по никакъв начин не сме парадирали и не сме казали каквото и да е, освен за това, че съм имал разговори с президента Тръмп. Не ми е целта да се снимаме. На някои може да им е, на мен не ми е. Че аз имам снимката от камината на Белия дом при предишния президент. Надявам се това да престане, защото е непродуктивно и по никакъв начин не е добре", заяви Борисов пред журналисти в Ню Йорк.

По-рано днес зам.-председателят на БСП Деница Златева заяви:

"За мен историческа е срещата, която имаха Доналд Тръмп и Ким Чен Ун по отношение на конфликта на Корейския полуостров. Не знам от кога едно обикновено ръкостискане между президент на САЩ и български министър-председател, наредил се на редичката с всички останали премиери да се здрависват с него, се приема като историческо събитие".

Тя добави, че очаква с нетърпение речта на Борисов.

"Надявам се, този път да приветства Общото събрание не от името на Народна република България, а от името на Република България", иронизира Златева по повод вчерашно изказване на премиера. Според някои става дума за лапсус, тъй като в речта е пишело "народа на България".

По думите му в речта на американския президент прозират няколко неща, които обясняват защо той е толкова популярен сред голяма част от американците.

"На първо място е интересът на САЩ - няма да даваме повече пари за тези, които не ни уважават, няма да участваме там, където не ни уважават, не допускаме да ни се месят във вътрешните работи - това на първо четене се сещам като акценти в речта на Тръмп", изтъкна обаче премиерът.

И добави:

"Гутериш говори за надпревара в ядреното разоръжаване, мигрантски войни, влошени многополюсни отношения между държавите. От изказванията на Тръмп, Ердоган и всички останали виждате, че всички са за ненамеса във вътрешните работи, всички са за толерантност". 

Той даде и пример:

"Виждате полюсите свързани с ОПЕК - как се обърна Тръмп относно цената на американците за газта. Президентът Тръмп за себе си и за САЩ е прав. Той каза:"Губихме милиони работни места, вие не ни уважавате - ОК тогава - намаляваме мизата", сиреч той си е прав за себе си. 70% от парите на НАТО са от Съединените щати".

По думите му "много мътни води започват да текат по мостовете".

"Това, което виждам и чета между редовете - тези, които ще купуват руски газ в Европа, ще имат проблем. Идва въпрос най-вече за цената - кой ще е най-евтиният газ. По тема военностратегическо партньорство НАТО, връзки със САЩ, подготовка - няма разговор. Ние предлагаме европейски газов хъб "Балкан". Само това може да ни спаси - европейският газов хъб, конкуренцията да определи цената и така потребителите да могат да платят най-ниската цена. Глобалната война е за петрола и газа в момента - това, с което се надцакват големите, както и надпреварата с ядреното въоръжение", каза още Борисов. 

Той обяви, че с парите, които са събрани в повече в бюджета, ще можем да си позволим машини за военните сили.

"Не съм чувал американски президент толкова остро да говори за Германия или примерно да хвали Полша. В същото време не бяха споменати имената на никои други европейски държави. Това, което за нас е изненада - досега сме свикнали като първа сила в света, като световен полицай САЩ винаги са давали повече във всички сфери и в НАТО", каза премиерът и обясни, че 80% от парите, които пристигат в НАТО, са от САЩ.

"Благодарих на Столтенберг - близо 30 минути си говорихме с него, че смениха методиката специално заради нас. И се оказа, че ние сме давали доста повече пари за отбрана, отколкото официалната статистика - те ни признават военната пенсия, парите, които се дават за военни съдии, за военни прокурори и т.н. Надявам се щом излязат резултатите от комисиите веднага да влезем и в преговори за превъоръжаване на военновъздушните сили най-сетне. И да спрем с тези транспортни самолети, хеликоптери и все едно сме бакалия да си разкарваме товари. А да си купим нови изтребители, за да можем да защитаваме въздушното си пространство. Същото е и за сухопътните машини - надявам се с големи компании да произвеждаме и много от техните компоненти у нас", добави Борисов.

Той коментира и срещата си с турския президент в Ню Йорк.

"Видяхме се с Ердоган, защото той отива в Берлин. Темите с него са няколко - границата се пази по възможност по най добрия начин и еталон. Стокообменът обсъдихме също", каза премиерът.