Премиерът Бойко Борисов участва в срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците", организирана от президента на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. За събитието се похвали самият Борисов в официалната си страница във Фейсбук.

Шефката на правителствения пресцентър - Севдалина Арнаудова, пък публикува в социалната мрежа кадър, на който се вижда как премиерът се ръкува с Тръмп, протягайки му ръка, докато той седи на мястото си. Двамата си разменят официални реплики. Това се случва с още участници в срещата, показва видео от този момент, качено в YouTube. 

Снимка: Министерски съвет

Премиерът е в САЩ, където е начело на българската делегация, която ще участва 73-тата сесия на Общото събрание на ООН. С него е и вицепремиерът Екатерина Захариева.

По време на срещата на високо равнище страните-участнички заявиха категоричен ангажимент за предприемане на действия за борба с проблема с наркотиците Всяка страна декларира готовност да се включи в прилагането на стратегия, ограничаваща в максимална степен разпространението и употребата на наркотични вещества, уточниха от Министерски съвет.

Снимка: Министерски съвет

Документът визира четири основни точки, които държавите поемат ангажимент да разработят: намаляване на търсенето на наркотични вещества чрез образование, кампании и превенция на злоупотребата с наркотични вещества; разширяване на усилията за лечение, с цел спасяване на живот и насърчава на възстановяването на наркозависимите; укрепване на международното сътрудничество в областта на съдебния, правоприлагащия и здравния сектор; и премахване на достъпа до незаконни наркотични вещества чрез спиране на производството и трафика им. 

Снимка: Министерски съвет

По-късно премиерът ще участва в среща на върха за мира на името на Нелсън Мандела. Целта на форума е международната общност да препотвърди ангажимента си към глобалния мир, предотвратяване на конфликти, защитата на правата на човека.

Премиерът публикува снимки с участници в срещата на ООН

Снимка: Министерски съвет

Предстоят и поредица двустранни срещи с участието на Борисов, а вечерта той ще присъства на традиционната вечеря, организирана от президента на САЩ и съпругата му. Именно там се очаква Борисов да се срещне с Тръмп. 

Посещението на българския премиер ще продължи до 29 септември.