Първите ни партньори са "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". Там имаме най-изчистена теза за общо действие и смятаме даже да подпишем документ, който след изборите да се превърне в коалиция. Да покажем на българския народ, че вярваме, че следващото правителство ще бъде коалиционно. Това заяви лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред bTV.

Попитан за коментар за кандидатурата на Лозан Панов за президент, Петков каза: "В един мечтан за мен свят, който може да бъде реалистичен, президентът Радев да си остане президент, а Лозан Панов много бих се радвал да го видя като главен прокурор."

"Ще го наречем принципи на бъдещо управление, в които ще сложим всички важни за нас неща -да не се покачват данъците, смяна на главния прокурор, здраве и образование да са основни приоритети. Никой, който гласува за една от тези три партии, да не се чуди какво ще се случи след изборите. Да, ние, ще се явим под форма на коалиция", добави той.

"Много се надявам егото в част от лидерите на ИТН да бъде понамалено, надявам се, че и те си взеха своя урок и се надявам, че ще имаме и там позитивни разговори", каза Петков.

Попитан как ще бъдат разпределени министрите в коалицията след изборите, Петков отговори, че много би се радвал правосъдието да бъде приоритет на ДБ.

"В социалната дейност бих се радвал да е на ИБГНИ - те имат този ляв силен фокус върху социалните дейности. За транспортен министър стана ясно, че обмислят бизнесмен, "чиято компания е оценена, като една от най-успешните в България и който разбира какво означава да пренесеш един пакет от точка А до точка Б", обяви той.

На въпрос дали би бил премиер в такова правителство, Кирил Петков отговори, че не не си мечтае за някакъв пост, а от отговорност не го е страх.

"Най-важното е 121 депутата да бъдат достигнати с хора, които искат да "доотворят вратата на нашето лого и заедно да влезем". Когато седнем с нашите партньори, няма да поставяме условия - това е нашият премиер, да видим от всички възможни опции кой е най-добрият премиер за България от тази коалиция", добави той.

Попитан за отказа му от канадско гражданство той каза, че на 21 април е подал всичките си документи, цялата апликация, която се изисква. "Това е за мен датата на моето волеизявление. Канадската държава започва една административна процедура, която продължава между 4 и 8 месеца. Кога тя ще издаде тази бележка - вече знам, датата на бележката е 20 август, това вече си е работа на административната служба на Канада. Аз вярвам, че като български гражданин и пред български власти с български Конституционен съд, който сега ще се произнесе, аз съм направил всичко по силите си да не бъде канадец след 21 април. Тази бележка ще я дадем до петък в КС", обясни той.