Създаването на работна група под егидата на министър-председателя е добро продължение на случилия се протест, защото гласът на тази част от обществото, която не желае задължителния зелен сертификат и принудителната ваксинация, маскирана като доброволна, се чу и не може вече да бъде заглушен." Това заяви пред БНР депутатът от "Възраждане" Петър Петров, който е член на правната комисия в Народното събрание.

По-късно, също пред БНР, премиерът Кирил Петков каза, че "нашите врати винаги са отворени за дискусия", но предупреди, че със заплахи и агресия няма да се постигне нищо.

Дали ще има следващ протест или не зависи от желанието на правителството да премахне зеления сертификат, заяви Петър Петров. "Не сме се отказали от протести, ако този сертификат не отпадне." Според депутата това не трябва да бъде плод на политически искания, а резултат на експертна оценка на специалисти.

"Не искаме това да лежи единствено на политически искания, защото няма да бъде добре прието от обществото. Нека да оставим правителството, което е легитимно избрано, то да вземе това решение", каза Петров.

Депутатът от "Възраждане" апелира "да не следваме сляпо статистика и данни от т.нар. западни държави, Covid гета в момента", в които по думите му болшинството от гражданите са ваксинирани и въпреки това страдат от голяма заболеваемост.

В експертната работна група ще се съпоставят цифри, които да сравнят "дали пък България евентуално не е някакво островче на нормалността", поясни Петров.

Петър Петров е на мнение, че "по-голямата част от обществото, която не е ваксинирана и очевидно не желае да бъде ваксинирана, не трябва да бъде угнетявана със задължения, които нарушават нейни конституционни права".

"Ние трябва да направим така, че българските управляващи да не мачкат българското население."

"Нашата цел не е да влезем някъде. Нашата цел е да преговаряме и да разговаряме с тези, които в момента управляват държавата, да им поставим исканията на хората и да намерим с тях общо решение", декларира Петър Петров, запитан дали на евентуален следващ протест ще бъде правен опит за влизане в Министерския съвет, каквато заявка направи лидерът на партията Костадин Костадинов.

"Самият министър-председател заяви открито, че ако има протест пред МС, той сам щял да слезе отпред и да разговаря с хората."

Петров припомни още, че от неговата политическа партия са внесли поправки в Закона за съдебната власт, които позволяват отстраняването на главния прокурор Иван Гешев да стане без изискуемото конституционно мнозинство.

"Парламентът не може да се моли на някого да си подаде оставката."

Сред приоритетите на "Възраждане" Петър Петров посочи борбата с демографската катастрофа, борбата за повишаването на доходите и срещу растящите цени на тока и инфлацията.

Каква е позицията на премиера 

"Нашите врати винаги са отворени за дискусия. Винаги може да се научи нещо повече. Най-лошото, което може да се случи е, когато група хора се игнорират, капсуловат и започнат да стават агресивни. (...) Тази платформа ще даде възможност на тези хора да кажат своите виждания. Тя е консултативна.

Искам да влезем в този диалог с хората, които не вярват във ваксини. Да се случи на база експертни мнения. Ако има аргумент, базиран на данни, ние винаги сме готови да го чуем. Отваряме диалога за съществени аргументи. В първата дискусия имаше добра посока - да се следи капацитета на леглата с кислород", коментира пред БНР Кирил Петков.

Като министър-председател въобще не ме е страх от никакви протести и от никакви хора да влизат където си искат, подчерта Петков и потвърди готовността си пръв да слезе при протестиращите, ако дойдат пред Министерския съвет.

"Ако някой си мисли, че с някакви заплахи ще постигне нещо, това няма да е при нашето правителство", категоричен е премиерът.