Настоящият държавен глава Румен Радев печели втори мандат с голяма преднина пред кандидата, подкрепен от ГЕРБ Анастас Герджиков. Това сочат първите резултати от екзитполовете на социологическите агенции "Алфа Рисърч", "Галъп" и Тренд" за президентския вот към 19 часа.

Според социолозите от "Алфа Рисърч", разликата между Радев и Герджиков е малко над 30 процента. Екзитполът дава 63,9% на настоящия президент и 33,1 на сто за опонента му. 3 процента са избрали да не подкрепят никого.

Избирателната активност към 19 часа е 31.7 процента, сочат още данните на "Алфа Рисърч". При 6,6 млн. души в списъците, това са малко над 2 млн. гласоподаватели, които са отишли до урните. Преди седмица към същия час на президентските избори гласуваха около 36 на сто или почти 5 пункта повече.

"Ако имаше някаква причина в нас, то нашите опоненти щяха да се възползват и резултатът щеше да бъде друг. Хората се измориха от избори, от пандемия, от манипулации и режисирани скандали. И най-вече съкрушителната ни победа на първия тур успокои много хора и си казаха, че няма смисъл да гласуват, защото победата е ясна", каза Румен Радев на влизане в НДК преди обявяването на резултатите.

Резултатите на "Галъп" сочат същото - настоящият държавен глава печели втори мандат с подкрепа от 65,7%, а за Анастас Герджиков са гласували - 31,5% от избирателите. Квадратчето не подкрепям никой са отбелязали 2,8%.

Според агенцията, избирателната активност към 19 часа е 30,3%.

Според данните на "Тренд" Румен Радев е новият стар президент на България. За него вота си са дали 64.7% от гласувалите, а за опонента му Анастас Герджиков - 33.4 на сто. Бутона "Не подкрепям никого" са натиснали 1.9% от избирателите.

Избирателна активност от 32,6 на сто отчита агенцията към 20 часа. 

В България гласоподавателите направиха своя избор в 13 234 секции. Сънародниците ни зад граница пък гласуваха в 749 секции. Причината за по-високия брой секции у България, спрямо вота миналата седмица, е разкриването на повече секции в болниците заради пандемията от COVID-19. 

Майката на Радев - Станка Радева, която гласува днес в харманлийското село Славяново коментира резултатите лаконично: "Да е жив и здрав, това му пожелах. Чухме се. Казах му честито и успех. Той ми каза да се държа".

Как гласуваха симпатизантите на отделните партии

От "Алфа Рисърч" дадоха и първоначални данни кого са подкрепили днес симпатизантите на отделните партии, които са гласували на вота на 14 ноември.

Две са партиите, които бяха мобилизирани и техните избиратели отидоха до урните, за да гласуват по-масово. Това са "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, каза социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. Според нея, по-малко мобилизирани са били днес избирателите на БСП, ДПС и на "Има такъв народ". Тя отбеляза, че избирателите на "Демократична България" и на "Възраждане" са отишли днес до урните, но са избрали опцията "Не подкрепям никого".

91 процента от привържениците на "Продължаваме промяната", която спечели парламентарните избори с 25,7 на сто, са подкрепили Румен Радев, а 9 на сто - Анастас Герджиков.

Екзитполът отчита, че до урните са отишли 10,2 процента от симпатизантите на БСП, като от тях 96 процента са гласували за настоящия държавен глава, 2 процента са гласовете за кандидата, подкрепен от ГЕРБ, а също толкова са отбелязали графата "не подкрепям никого". 

9,5 на сто от привържениците на "Има такъв народ" са гласували на балотажа, като 89 процента от тях са подкрепили Румен Радев, 9 процента са гласували за Анастас Герджиков, а също, както и при БСП, 2 на сто не са дали вота си за нито един от двамата.

"Алфа Рисърч" отчита по-голям разнобой в мненията на симпатизантите на десницата по отношение на гласуването. 6,4 на сто са упражнили правото си на глас, като 70 процента от тях са отбелязали името на Радев, а 22 процента - това на Герджиков. Цели 8 на сто обаче са отбелязали графата "не подкрепям никого". 

Очаквано процентите са различни при привържениците на ГЕРБ/СДС. До урните са стигнали 22,7 от тях, като подкрепа за Румен Радев са дали 10 на сто, а 89 процента са гласували за Анастас Герджиков. Само 1 процент са отбелязали, че не подкрепят никого.

Симпатизантите на ДПС, които са гласували днес са 13 на сто. 35 процента от тях са подкрепили Радев, 63 на сто - Герджиков, а 2 процента не са харесали нито един от двамата.

4,9 на сто са привържениците на партията на Костадин Костадинов - "Възраждане", които са стигнали до урните на балотажа. 72 процента от тях са гласували за Румен Радев, 21 на сто за Анастас Герджиков, а 7 процента не са подкрепили никого.