Пълномощният министър на Руската федерация у нас Филип Воскресенски е сред експулсираните за Москва, съобщи БТА. Пред медиите той заяви, че заминава с благодарност към България и българите, които "ни подкрепиха за времето, в което работихме. Това са хората, с които общуваме дълги години".

По думите на Воскресенски от страната ни днес заминават 70 руски граждани със семейства си или общо над 180 души.

"Нито един от тези, които бяха експулсирани, не е работил срещу България, а за развиване на отношенията между двете държави. Тези действия по експулсиране са незаконни и без основание", каза Воскресенски. Той посочи, че сред заминаващите са генералните консули в Русе и Варна, хора по поддръжката на посолството в София.

"А въпросът дали мисията в столицата ни ще бъде закрита, ще реши президентът на Руската федерация", посочи още Воскресенски.

Никой не може да развали руско-българските отношения, никой, добави той: "Това не означава криза в отношенията между хората, между руснаци и българи... Никой, никой не може да развали нашите отношения - нито Кирил Петков, нито други хора... От години се занимавам с руско-българските отношения, познавам много хора".

Снимка: БТА

Захарова: България е свела до минимум, до нула, възможността за функциониране на руското посолство

"България е свела до минимум, дори до нула, възможността за функциониране на руското посолство в София, заяви говорителят на външното министерство в Москва Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

По-рано руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко предупреди, че Москва е готова да постави въпроса дали да бъде запазено руското дипломатическо присъствие в България.