"От утре независимите депутати се включват в работната група за съставяне на програмата на правителството", каза номинираният за премиер Асен Василев след срещата с тях. До петък всеки един от депутатите, отцепили се от ИТН, ще обяви дали ще подкрепи правителството или не, допълва БНТ.

"Имаме много допирни точки. Това, което нас ни интересува, е ясна законодателна програма и ясна програма за действие. От утре започваме да работим по програмите. Всеки от нас ще се изясни - дали ще подкрепи, дали не. Национално отговорното поведение е да има правителство", заяви Иво Атанасов.

На срещата не присъстваха отцепилите си от ИТН Кирил Симеонов" и Елена Гунчева от "Възраждане".

Обединяващите приоритети са антикорупциоцнното законодателство, промените в КПОКНПИ, съдебната реформа. Ще бъде развита програма в тази посока и до петък всеки независим депутат ще обяви дали подкрепя или не.

На 13 юни Иво Атанасов, Николай Радулов, Светлин Стоянов, инж. Георги Георгиев и Деян Петков напуснаха "Има такъв народ" начело със спортния министър в оставка Радостин Василев. Няколко дни по-късно групата напусна и Кирил Симеонов.

Вчера в разговорите за нов кабинет в рамките на настоящото Народно събрание участваха БСП и "Демократична България", като и двете партии обявиха, че са готови да участват в ново правителство, след като бъде приета конкретна програма с ясни срокове и нов начин на взимане на решения. Разговорите ще продължат и в следващите дни, но няма да бъдат публични.

Петков: Надявам се, че всички ще се фокусираме сега да имаме наистина работещо правителство

"Надявам се, че всички ще се фокусираме сега да имаме наистина работещо правителство и то да покаже продължение на това, което започваме", коментира пред журналисти в парламента премиерът в оставка Кирил Петков след консултациите на "Продължаваме Промяната" с напусналите ПГ на "Има такъв народ" депутати в търсене на подкрепа за съставяне на нов кабинет.

Петков беше помолен за коментар по отношение на експулсираните вече руски дипломати и служители и дали това ще доведе до по-дълготрайни дипломатически последствия. "Не мисля, че тази тема е темата за следващата седмица", посочи премиерът в оставка, цитиран от БТА.