Партия "Има такъв народ" няма да издигне свой кандидат за президент. Това стана ясно, след като заместник-председателят Тошко Йорданов регистрира формацията заедно с Виктория Василева само за парламентарните избори с 3700 подписа в ЦИК.

Йорданов беше категоричен пред журналистите, че в следващия парламент "е абсурдно" ИТН да има отношения с ГЕРБ и ДПС, а с всички останали, влезли в парламента, се очаква да имат партньорски отношения.

"Резултатът ще е такъв, какъвто реши българският избирател. Въпросът е дали ще има разум в следващия парламент, защото в този нямаше", подчерта зам.-председателят на партията.

В отговор на въпрос ядосва ли се на прогнозите на социолозите, заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов коментира, че човек не може да се ядосва на някой, който греши, може само да се забавлява с резултатите.

Йорданов говори и за проекта на Асен Василев и Кирил Петков.

Снимка: BulFoto

"Появата на нови формации е нещо прекрасно за българския политически живот. Това е демокрация. Как може някой да се страхува от това?", каза той, попитан дали се страхува от "Продължаваме промяната", и добави:

"Достатъчно сте паметливи, за да знаете, че много често всички партии, без нас, говорят преди избори едни неща, а след това правят други. Така че, когато дойде реалността след изборите, тогава всички ще трябва да се съобразим с нея".

Снимка: BulFoto

Регистрирането на "Има такъв народ" в ЦИК за парламентарните избори коментира в своя профил във Facebook и лидерът на партията Слави Трифонов.

"Току-що "Има такъв народ" подаде документи за участие в предстоящите избори. За трети път отиваме на избори тази година. Сигурно си мислите неособено приятни неща за българския политически живот. И аз така. Особено когато го гледах отвън", пише Трифонов и продължава:

"А сега го гледам отвътре и ще ви кажа какво виждам. Българският политически живот е отражение на нашите мечти, желания, намерения, фантазии, страхове, надежди, неприязън, отвращение, участие, дистанция и какво ли още не. Всъщност, българският политически живот е отражение на самите нас. Колкото и тривиално да звучи, е точно така".

По думите му в парламента има "и лоши хора, и добри хора, и глупави, и умни, и морални, и неморални, като всички нас".

"Точно колкото могат да се разберат хората, живеещи в един блок, в един квартал, в един български град, точно толкова могат да се разберат и депутатите в българския парламент. И да казвам, че не е хубаво, то просто си е така, и за това е по-добре нищо да не казвам. Освен това, че правя, каквото зависи от мен и колкото мога", обяснява лидерът на ИТН и подчертава, че се стреми да постъпва правилно и последователно.

"А и в крайна сметка демокрацията е прекрасно нещо, защото съдбата ни зависи от всички нас. Желая ви мъдрост, сила и успех", завършва поста си Слави Трифонов.

Изборите 2 в 1 - за Народно събрание и за президент, ще се проведат на 14 ноември.