"С Гърция сме стратегически партньори. Четиристранният формат на разговори между България, Гърция, Румъния и Сърбия работи много добре, особено в реализирането на инфраструктурните проекти". Това е казал министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата с министъра на външните работи на Гърция Николаос Дендиас, цитиран от пресслужбата на кабинета.

По време на разговора премиерът Бойко Борисов е изтъкнал важността на ускоряването на реализацията на газовия интерконектор между България и Гърция, който е приоритетен за страната ни.

"Това е важно за диверсификацията. Вече осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция. Капацитетът е от 3 до 5 млрд кубически метра газ", е добавил още министър-председателят.

В рамките на срещата е било декларирано желанието на България и Гърция да продължат реализирането и на други инфраструктурни и енергийни проекти, които ще бъдат в интерес и на двете държави.

На срещата е било акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който двете страни развиват през последните години, като премиерът Борисов е подчертал значението на автомагистрала "Струма" за свързаността с южната ни съседка, добавиха от МС.

Премиерът Бойко Борисов и гръцкият министър Николаос Дендиас са били единодушни, че между България и Гърция съществуват отлични двустранни отношения, които ще продължат да бъдат насърчавани във всички сфери от взаимен интерес. По време на срещата е било посочено, че икономическото сътрудничество остава приоритет в двустранното партньорство и двете страни подкрепят всяка инициатива, която би допринесла за активизиране на търговско-икономическите връзки, допълниха от правителствената пресслужба.