Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас дадоха официалния старт на изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни.

"С интерконектора България - Гърция даваме пълна, реална диверсификация на доставките на газ. Реализирането му ще има ключова роля за целия регион и за Европа", заяви Борисов церемонията.

Церемонията за старта на строителните дейности се състоя Край Кирково, на пътя преди ГКПП-Маказа. Преди това двамата премиери, придружавани от свои министри, кацнаха с хеликоптери на стадиона в Кирково, където Борисов посрещна Ципрас. На място дойдоха представители на ЕК, на проектната компания и зам.-посланикът на САЩ у нас.

"Много делегации се върнаха от Азербайджан, само че газта не може да се носи в джоб, чанта, сак. Наслушахме се на приказки. Е, ние поработихме и сега даваме старт", изтъкна Борисов.

Теменужка Петкова и Томислав Дончев участваха в първата копка заедно с двамата премиери

Снимка: Министерски съвет

И добави, че само преди дни е инспектирал и връзката, която се прави от българо-турската до българо-сръбската граница и допълни, че страната ни ще се възползва от различните източници на газ и ще избира най-изгодната цена. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Ципрас също подчерта важността на проекта, като посочи, че подобни връзки, спомагат за мира и стабилността както в региона на Балканите, така и в Европа.

"Това са проекти, които укрепват геополитическата роля на Гърция и България. През последните години Гърция, България, Румъния и Сърбия работихме по перспективата за един пръстен на свързаност в региона", каза той и изтъкна, че голяма част от доставките по тази връзка ще бъдат от Азербайджан, чрез Трансадриатическия газопровод.

Снимка: БТА

"Този проект може да бъде разклонен към Сърбия и към Румъния", добави гръцкият премиер и акцентира върху възможностите за свързаност между Балканите с Източното Средиземноморие.

Във видеообръщение зам.-председателят на ЕК, отговарящ за енергийния съюз - Марош Шефчович, заяви, че приветства старта на изграждането на газовата връзка. "Проектът IGB е един от ключовите за изграждането на Европейския енергиен съюз.

"Днешният ден е исторически за всички европейци - както за тези, които живеят в Гърция и България, така и за всички останали, включително в Брюксел. Проектът ще съдейства за повишаване на енергийната сигурност и по-добре интегриран регионален газов пазар. IGB осигурява ключовите елементи от стратегията на ЕС за развитие на сигурна и устойчива енергетика. Твърдо съм уверен, че първият газ по интерконектора ще потече през януари 2021 г.", заяви той.

Премиерски автографи върху тръбата

Снимка: БТА

Снимка: Министерски съвет

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин също приветства началото на интерконектора. В свое изявление той заяви:

"Ние приветстваме тази церемония като знак за големия ангажимент, който българската и гръцката страна поемат към изграждането на газовия интерконектор Гърция-България. Проектът е обещание за енергийна диверсификация и по-голяма енергийна сигурност не само за България, но и за целия регион. Енергийната сигурност е важна част от националната сигурност, както и предпоставка за надежден и устойчив икономически растеж. Надяваме се да сме свидетели на бърз и непрекъснат напредък по изграждането на този интерконектор".

В разговор с Ципрас преди това Борисов припомни, че в управленската програма на българското правителство е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развитие на пазара, включително подготвителните дейности, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в експлоатация на газовата връзка България-Гърция през 2020 година.

Бойко Борисов посрещна край Кирково Алексис Ципрас, който пристигна с хеликоптер Eurocopter AS332 Super Puma, използван от гръцките спасителни служби

Снимка: Министерски съвет

Снимка: Министерски съвет

"Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия", посочи още министър-председателят. По време на срещата двамата правителствени ръководители отбелязаха и ключовото значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански проекти и посочиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите.

Снимка: Министерски съвет

"Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите", заяви още Борисов.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция - България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Газ през интерконектора трябва да започне да се пренася и търгува през втората половина на следващата година, каза пред БНР енергийният министър Теменужка Петкова.

На газопровода се надяват и жителите на община Кирково, но според кмета Шинаси Сюлейман за тях надали ще има преки ползи:

"Аз се съмнявам, че ще се даде възможност на обикновен наш жител да се намеси при изграждането. Вероятно ще има и участъци, където много тесни специалисти ще бъдат наети, било то заваряване или пък наемане на по-малка, не едрогабаритна техника".