Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин приветства началото на изграждането на интерконектора между България и Гърция. Това става известно от изявление на посланика по повод церемонията по първа копка на проекта, разпространено от посолството.

"Ние приветстваме тази церемония като знак за големия ангажимент, който българската и гръцката страна поемат към изграждането на газовия интерконектор Гърция-България /IGB/", посочва в изявлението си Ерик Рубин.

По думите му проектът е обещание за енергийна диверсификация и по-голяма енергийна сигурност не само за България, но и за целия регион. "Енергийната сигурност е важна част от националната сигурност, както и предпоставка за надежден и устойчив икономически растеж. Надяваме се да сме свидетели на бърз и непрекъснат напредък по изграждането на този интерконектор", се казва още в изявлението на посланика.

 

Със символична първа копка и полагане на подписи върху част от тръба, министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас дадоха днес началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Церемонията се състоя в Кирково.

Газовата връзка между двете страни е с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и ще се свързва с българската газопреносна система при Стара Загора. Техническият капацитет щ бъде от 3 до 5 млрд. куб.м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро., пише в съобщението.