Политологът Огнян Минчев е един от хората, които подписаха апела към политическите сили да се обединят в евроатлантическо правителство и около няколко важни приоритета. "То трябва да бъде едно наистина равноотдалечено от политическо влияние правителство, за да може в тази безпрецедентна ситуация да бъдат разрешени ключови въпроси на държавата, без които наистина нещата отиват в много лоша посока", разви тезата в коментар за Dir.bg анализаторът.

"Ако подобно минимално желание за сътрудничество отсъства, конституционните варианти няма да бъдат достатъчни, за да се създаде една подобна правителствена формула", предупреди той. Поради предварителния отказ, който чухме от страна на ПП-ДБ, една подобна формула ще се осъществи трудно в първия мандат, коментира Огнян Минчев. А въпросът за подкрепата от ГЕРБ и от останалите политически сили при втория мандат стои отворен, добави той, поради което много трудно могат да бъдат направени всякакви прогнози.

- Бяхте сред хората, подписали апела да се състави програмно, проевропейско правителство, но и като политолог как виждате подобна опция, след като ПП и ДБ няма да подкрепят кабинет с участието на ГЕРБ?

- Нямам намерение да прогнозирам нито ходовете на Бойко Борисов, нито на ПП и ДБ. Това, което хората, застанали зад подписката, подкрепиха, е създаването на едно парламентарно мнозинство, което да утвърди спешна програма за управление на на страната по няколко приоритета, зад които да застане едно парламентарно мнозинство и да излъчи едно правителство. Програмно - в смисъл такъв, че за един кратък период от време трябва да се занимае именно с тези няколко основни приоритета.

И това правителство не би трябвало да бъде нито на Бойко Борисов и ГЕРБ, нито на "Продължаваме промяната"-"Демократична България". То трябва да бъде едно наистина равноотдалечено от политическо влияние правителство, за да може в тази безпрецедентна ситуация да бъдат разрешени ключови въпроси на държавата, без които наистина нещата отиват в много лоша посока.

Ситуацията я наричам безпрецедентна, защото дори през 1990 г., когато имахме това драматично разделение между синьо и червено, дори и тогава стана възможно договарянето за излъчване на правителство, което, начело със съдията Димитър Попов, да направи онези спешни стъпки за държавата с икономическа реформа. Днес дори и това се оказва, че не е възможно. Затова е именно и тази подписка - за да подчертае още веднъж необходимостта подобно нещо да се случи. И хората, които са подписали тази подписка, виждам, че са представители на различни възгледи и различни политически течения, обединени около нещо, което е въпрос на здрав разум. 

- Но какви са сценариите - ще има ли кабинет с първия мандат, експертен или на малцинството, или няма да има?

- Не мога да Ви кажа, не съм в състояние да прогнозирам какво ще направят Бойко Борисов и неговите колеги в ГЕРБ в тази ситуация. Както и не съм в състояние да прогнозирам какво ще направят ПП и ДБ, ако се стигне до втория мандат - те какъв кабинет ще предложат. Аз казах каква визия за нещата имат хората, застанали зад тази подписка. И това е разумната визия, предвид на политическата несъвместимост на едната с другата страна.

Но дали това нещо ще се случи и по какъв начин, това не може да бъде обект на прогноза от страна на хора, които не са част от властта. Мога да кажа какви са конституционните варианти, но те не са достатъчни, за да могат да опишат възможностите за създаване на подобен кабинет. Тъй като, освен чисто конституционните варианти, е необходимо да имаме предвид и някаква форма на минимално желание за сътрудничество, за да може да се случи едно подобно парламентарно мнозинство и да излъчи правителство. Ако подобно минимално желание за сътрудничество отсъства, конституционните варианти няма да бъдат достатъчни, за да се създаде една подобна правителствена формула.

- Тя все пак трябва да се впише в нечий мандат тази формула за програмно правителство - дали в първия, втория или третия, какъв е шансът?

- Да, разбира се. Доколкото разбираме, в първия мандат, който ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, една подобна формула ще бъде трудно да се осъществи поради предварителния отказ, който чухме от страна на ПП-ДБ. Ако отидем на вариант втори мандат, по какъв начин ще реагират ГЕРБ и другите политически сили и какъв кабинет ще предложат ПП-ДБ, е също така въпрос, който стои отворен. Който е трудно да бъде дискутиран на този етап, поради което е много трудно и да бъде дадена оценка на това какви са шансовете за формиране на едно подобно правителство, за което споменах.

- Ако ГЕРБ предложат кабинет на малцинството, другите формации извън ПП и ДБ, биха ли ги подкрепили?

- Това е въпрос на договаряне. Затова да спрем да спекулираме с понятието "правителство на малцинството", защото правителството на малцинството не се различава от което и да е друго правителство по това, че има нужда от парламентарно мнозинство, за да функционира. Ако няма парламентарно мнозинство зад това правителство на малцинството, то става също толкова невъзможно, колкото и всяко друго правителство.