Депутатите сформираха временна парламентарна комисия за нерегламентираното влияние върху съдебната система, обвързаност на представители на съдебната власт, както и за дейността на групата около убития Мартин Божанов - Нотариуса. За председател беше избран Никола Минчев от ПП-ДБ. Двата проекта бяха внесени от ПП-ДБ и от ГЕРБ и ДПС, а решението беше обединено.

По време на дебатите, продължили повече от три часа, бившият вътрешен министър Бойко Рашков се изказа скептично, че тази комисия ще доведе до съществен резултат и предложи обхватът й да включва и дейността на групата около Петър Петров - Еврото. ИТН настояха да се разшири и с проучване на ролята на Алексей Петров за създаване на правителството, а "Възраждане" обявиха пред медиите, че предлагат временна комисия за "кръга около Пеевски".

"Предлага се да създаде поредна парламентарна комисия, те са абсолютно неефективни поради намесата на разни интереси. Опасявам се, че и сега ще стане така", каза Рашков. Той посочи, че "убийството на един човек на много ниско ниво в корупционната схема" и частен магистратски клуб не може да са предмет на заниманието на един парламент.

"Този висш орган иска отново да хвърля пепел и прах в очите на българския гражданин. Клубът се явява само една малка спирка по пътя на корупцията в страната. И какво, като ги установим - ще ги изброим поименно, и какво от това? А даже и в чужбина е известно, че България е разяждана от корупция във всички власти", каза бившият шеф на следствието. Той атакува и председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, като заяви, че от чужбина са ни го посочили. "Представители на това уродливо поведение има тук и сред нас, едното е тук и лидерства. И ще поеме лидерство на една политическа партия, г-н Пеевски. И ще работим в комисия с такива лица, които стоят на върха", заяви Рашков.

Той допълни, че корупцията обхваща нива на държавната власт, а не вижда в проекторешението подобна посока на комисията. По думите му тя трябва да се занимае не само с дейността на Божанов - Нотариуса, но и с "гнездото на корупция", заформило се около семейството на Петър Петров - Еврото и бившата му жена. Рашков призна, че докато е бил вътрешен министър се е срещал с хора в министерството, които са се оплаквали, както от Нотариуса, така и от Пепи Еврото.

"Една част от тях направиха оплаквания от поведението на Божанов. И съдия Цариградска, Бакалова и други бяха само част от тези, които говореха по тази тема. Другата посока беше за един подобен елемент - Петър Петров, по прякор Еврото, който изведнъж изчезна. Не личи от проекта да се насочим натам", установи Рашков. ТОй попита защо КПКОНПИ не се е заело с имотите на бившето семейство в Гърция и хвърли обвинения към бившия главен прокурор Сотир Цацаров, по чието време Петър Петров се издигнал от редови прокурор до зам.-шеф и после шеф на Столичната следствена служба.

Гроздан Караджов от ИТН похвали Бойко Рашков за позицията. "За разлика от тишината във вашия ъгъл, ние ви аплодираме и бихме искали да се стигне до сърцевината на проблема в съдебната система. Хранителната верига на тази корупция в България и престъпните вмешателства в изпълнителната и съдебната власт е една и съща - горе на върха са политици", каза депутатът от "Има такъв народ".

От ИТН предлагат комисията да разшири предмета на дейността си и да разследва "ролята и мястото на Алексей Петров, Кирил Петков и баща му в сформирането на това правителство и ангажиментите, които са поемани в полза на организираната престъпност".

От "Възраждане" смятат, че предложението на ИТН е абсолютно обосновано. Към редакционното предложение да се добави и текст, с който да бъде проучено изрично влиянието на хора, включени в т.нар закон "Магнитски", поискаха от групата.

По-късно в позиция на партията обявиха, че е наложително създаването на временна парламентарна комисия, която да разследва дейността на групата около Делян Пеевски. "Убитият с прякор Нотариуса се е афиширал навсякъде като близък с Делян Пеевски, коментират от партията и напомнят санкцията на депутата от ДПС по закона "Магнитски", мотивират се от партията на Костадин Костадинов.

Корнелия Нинова заяви, че ще подкрепят всички инициативи в посока на борбата с корупцията, тъй като "в този случай коментираме класическа форма на октопод". И в същото време се усъмни в ефективността на комисията. По думите й се оказва, че много хора и институции са знаели за дейността на убития Божанов, но не са направили нищо. "Ако този човек не беше убит, сигурно този случай щеше да остане потулен", заключи соцлидерката. Тя направи извода, че прокуратурата е мълчала, когато я е управлявал Иван Гешев, а сега мълчи, когато я управлява Борислав Сарафов, като цитира за последното Надежда Йорданова от ДБ.

Нинова попита управляващите "какъв е ефектът от съдебната реформа". "Нали я направихте? През Конституцията овладявате прокуратурата, три пъти променяте закона за съдебната власт. Върхът беше в НПК, когато отменихте част от текстовете в Конституцията, приети преди три седмици. Как ще се оправите при такава неграмотност, некомпетентност", разкритикува Корнелия Нинова. "Изразяваме съмнение, че тази комисия ще свърши работа. Тя ще бъде използвана за игра на лобита", смята лидерката на БСП. И на свой ред предложи - поне да допишат в проекта за комисията, че след приключването на работата й ще направят законодателни промени.

Мирослав Иванов, който е един от вносителите на проекта на ПП-ДБ, отговори на критикуващите, че целта на тази комисия е да се даде трибуна, да се създаде възможност да бъдат оповестени допълнително факти и обстоятелства, които компетентните институции евентуално са скрили или са бездействали.

Надежда Йорданова от ДБ обърна внимание, че в България е била възможна ситуация, в която съдия е бил заплашван в своята съдебна зала по време на публично съдебно заседание, български магистрати са били обвързани в частен клуб с неясни връзки.

"Още един съдия е бил заплашван - всичко това е било публично известно. Българската прокуратура допреди няколко дни мълчи, отказва да даде сведения за разследването по сигнала на съдия Цариградска, Инспекторатът към ВСС мълчи, задължение на парламента е да установи всички факти и обстоятелства, които са направили тази ситуация възможна и съответно да вземем законодателно решение за това", подчерта Йорданова. Тя призова въпросът да не се политизира, защото това не е в интерес на българското общество. Новият закон за съдебната власт ще бъде дебатиран в тази пленарна зала април-май-юни, отбеляза още тя.