Разговорите за персоналния състав на Министерския съвет и структурата му, както и за конкретни имена на министри, ще започнат от утре, след като днес бъдат уточнени всички бележки, съобщи на брифинг в парламента соцлидерката и вицепремиер Корнелия Нинова.

Тя изреди кои от исканията на БСП не са влезли досега в управленската програма и добави, че отново ще настояват за тях. Затова социалистите имали и някои бележки, свързани със социални мерки, които не са отразени в програмата, но са били обсъдени на предварителните консултации.

Социалистите имали предложения за корекции и в икономическата политика и финанси, не било отразено искането им от първоначалния разговор за въвеждане на патентен данък за микро и малки предприятия. Имали и допълнителни предложения към законодателната програма - законопроект за колективните искове.

"Така че сега отиваме отново на среща с "Продължаваме Промяната", с г-н Василев (Асен), за да уточним тези неща и да кажем, че например държим в програмата да влязат безплатни лекарства за деца до 14 години, нещо, което в първоначалния вариант имаше подкрепа", обясни соцлидерката.

"Радваме се, че е прието нашето предложение за безплатни учебници от 1 до 12 клас", добави Нинова.

Иначе лидерката на БСП коментира, че "основата за управленска програма е много добра".

"Документът отразява основните ни приоритети, но както досега, така и за в бъдеще, в правителството се смятаме като социалния стълб", повтори Нинова.

"По документите, които държа, по-скоро "да", ще има кабинет", отговори тя, попитана дали ще може да бъде съставено правителство сега.

"Мисля, че най-важните неща за първите шест месеца са отразени в програмата с някои дребни нюанси, които искаме да допълним", отбеляза Нинова. Тя каза, че от БСП не участват в разговори за подсигуряване на гласове и това е ангажимент на мандатоносителя.