От страницата си във фейсбук председателят на БСП Корнелия Нинова се обърна към премиера Бойко Борисов с въпрос за избора на европейски главен прокурор и официалната българска позиция за този избор.

"Предстои избор на европейски главен прокурор. Имам един въпрос към премиера Борисов: кой български орган, коя държавна институция, кога и с какъв акт реши България да гласува в Съвета против кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор? Европейската комисия и Европейският парламент застават зад нея. Съветът на ЕС е против, в това число и България. Защо, господин премиер? Страх?", написа Нинова.

Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кьовеши бе предпочетеният от Европейския парламент кандидат за главен прокурор на ЕС. Съветът на ЕС обаче избра френския прокурор Жан-Франсоа Бонер и тъй като главният прокурор на Европейската прокуратура трябва да бъде назначен по общо съгласие на двете институции, в момента текат преговори между тях.

По регламент европейският главен прокурор има 7-годишен мандат, който не може да се подновява. Европейската прокуратура, която се очаква да заработи от 2020 г., ще разследва и изправя пред съда извършителите на престъпления, които засягат финансовите интереси на ЕС, като и трансграничните случаи на корупция, пране на пари и данъчни измами, при които щетите са на стойност над 10 милиона евро.

В момента Кьовеши е разследвана от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система по обвинения в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване. Бившият ръководител на румънската антикорупционна агенция е разследвана от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система по обвинения в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване. Вчера Върховният касационен съд на Румъния премахна наложения на Кьовеши съдебен контрол, който не й позволяваше да напуска страната.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова румънските власти да осигурят на Лаура Кьовеши спокойно участие в процедурата за избор на главен прокурор на ЕС. На основата на презумпцията за невинност, тя се ползва с нашата подкрепа, допълни Таяни. Еврокомисарят по правосъдие и защита на потребителите Вера Йоурова заяви на свой ред, че разследването на Лаура Кодруца Кьовеши точно в този период категорично представлява спънка, поставена пред нея в надпреварата за поста европейски главен прокурор.