На галоп депутатите приеха на първо четене законови поправки, за да уредят възможността длъжностните лица в Конституцията, които са определени в кръга от потенциални кандидати за служебен премиер, да могат да излизат в неплатен отпуск и да не си губят работното място след края на мандата на служебното правителство. В момента те нямат право да съвместяват повече от една държавна длъжност. 

За да запълни пропуските в Конституцията, в пленарната почивка правната комисия спешно прие на първо четене промени в Закона за БНБ, внесени от депутати от ГЕРБ и ДПС, а после и залата гласува корекциите на първо четене. 

"Управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност, освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които Българската народна банка има участие, или на международни организации във връзка с дейността и. Те могат да извършват неплатена дейност с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси", гласеше законът към момента, преди да добавят текста за неплатения отпуск. Корекцията въвежда изключението, че ограничението не важи, ако са избрани за служебен премиер.

В случай че потенциалните кандидати бъдат назначени за служебен министър-председател, същите ще имат възможност да ползват неплатен годишен отпуск за периода, в който са начело на служебно правителство, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани. Позволява им се и да извършват преподавателска дейност.

Същите поправки бяха приети и по отношение на омбудсмана, неговия заместник, ръководителя на Сметната палата и неговия заместник, но през преходните разпоредби на закона за БНБ. 

Веднага след като правната комисия гласува промените, те бяха вкарани за спешно гласуване в пленарната зала със 134 гласа "за", 41 "против" и 10 "въздържал се". 

Опозицията реагира остро и предупреди, че за пореден път ще нарушат Конституцията. Освен това конституционното мнозинство беше разкритикувано, че нарушава и парламентарния правилник, тъй като веднага след заседанието на комисията вкара закона в залата, прие го на първо четене, а депутатката от ГЕРБ Анна Александрова предложи веднага да бъде гласуван и на второ четене.

"Това е поредното противоконституционно действие, спрете се", призова Гроздан Караджов от "Има такъв народ". "Недейте в бързането да отидете към нови нарушения на Конституцията. Не могат членовете на МС да съвместяват други длъжности, казва чл. 13", напомни Караджов и цитира основния закон.

Да не го приемат, тъй като нарушават основния закон, призоваха и от "Възраждане" в лицето на Петър Петров. "Вие сте силно некомпетентни юридически", отбеляза Цончо Ганев и обобщи, че промените са правени от Делян Пеевски, Христо Иванов и Атанас Славов.

"Искам да попитам Христо Иванов, като майка и баща на Конституцията, ако президентът върне състава на МС и имаме избран министър-председател, но не и състав. Какво ще обяснявате вие тогава?", попита депутатът. Добави, че пита хипотетично, тъй като все още текат разговорите на президента с потенциалните кандидати. 

До второ четене не се стигна, въпреки предложението на зам.-председателката на правната комисия Анна Александрова. След почивка за кратко съвещание тя оттегли предложението и обяви тридневен срок между първо и второ гласуване.