Четири декларации прозвучаха от парламентарната трибуна в памет на годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Три от тях - направени от представители на мнозинството, една прозвуча от опозицията. ПП, ИТН и БСП предпочетоха да се изявят с декларациите в почит към Васил Левски и делата му като национален герой.

Това провокира соцдепутата Борислав Гуцанов, след трите декларации от управляващите, да излезе на трибуната и да отбележи, че поне днес парламентът трябваше да покаже единство и да почете Дякона с обща декларация. "Беше ваш ангажимент да имаме обща декларация за Апостола", укори Гуцанов  председателя на НС Никола Минчев. Така щеше да бъде много по-силно, много по-българско. Надявам се, че другия път ще бъдем обединени поне в тази декларация, поне за Апостола, отбеляза депутатът от БСП.

Преди него пръв на трибуната застана Васил Стефанов от ПП, който, от името на управляващата партия заяви, че "на този ден преди 149 г. България губи своя герой, Апостола на свободата Васил Левски". "Идеолог на националната революция, чиято най-голяма цел е България да се превърне в свободна и независима държава. И днес българите искат да бъдат свободни и независими, и да живеят в едно свободно общество без корупция, без феодали и без страх", констатира депутатът от "Продължаваме промяната".

След него Пламен Николов от "Има такъв народ" също повтори, че сме в навечерието на 149-та годишнина от гибелта на Левски. "Васил Левски е световен феномен, който ще остане като емблематичен пример в световната съкровищница на безсмъртието", констатира той. Той подчерта, че животът и делото на Дякона "винаги е служил като пример за единение и безкористност в името на чиста и свята република". "Нека да не забравяме, че ни има като народ заради неговата саможертва", напомни депутатът от ИТН.

Най-пространната декларация прозвуча от името на БСП. Направи я карловската депутатка Веска Ненчева, която нарече Левски "най-свидния син на Карлово и на България". "Всичко, което съм сторил, сторих го за отечеството", припомни думите му соцдепутатката. "Той е единствената личност, която народът нарича Апостол на българската свобода", акцентира Ненчева.

"Аз съм посветил себе си на отечеството да му служа на смърт и да работя по народната воля", цитира го тя и заключи: "И го казва, и го прави, и го изпълнява докрай.". Депутатката призова: "Не трябва да има повече извинения, нито прошки, ако искаме България да стане най-после свободнаа, демократична страна, в която българите да живеят добре, такава България, каквато искаше да я види Апостола", завърши социалистката.

"Левски не може да бъде декларация", заяви на свой ред от трибуната Тома Биков от ГЕРБ. "Левски може да бъде действие, динамика, осмисляне, може да бъде и тежест, която невинаги сме готови да носим. Левски поставя много тежки и сложни въпроси, които и днес нямат своя отгоор, такъв въпрос е думата "Народе" с четири въпросителни", допълни той и изтъкна, че Апостола поставя въпроса за предателството и за това "да носим кръста на свободата, кръста на това да бъдем българи".

"Свободата не означава да бъдем просто свободни, свободата не е право, свободата е задължение и невинаги сме на висотата на това. Левски е цивилизационен избор, това е фигура, която се бори България да бъде част от европейските народи", обобщи Биков.

Той обаче напомни да не забравяме, че и неговите роднини, и близките на другите ни герои от освободителното движение са си отишли в мизерия, забравени от държавата и народа си. "Васил Левски е възможност да имаме национална памет, надявам се да не го помним само на датата 19 феврурари, когато протоколът е по-силен от неговата значимост", отбеляза Тома Биков.