Младежката организация на ДСБ се саморазпусна в знак на недоволство от преизбирането на лидера Атанас Атанасов.

"Взехме решението да прекратим съществуването на Националния младежки клуб към Демократи за силна България. Както се надяваме да става ясно от написаното, това не е емоционално, а съвсем рационално и отдавна обмисляно решение", обявиха във Фейсбук младежите от Националния младежки клуб към Демократи за силна България.

Те изразяват възмущението си, че по време на националното събрание на партията миналата събота са били нарочени като партийни врагове. Атанасов спечели с над 80 гласа преднина пред опонентката Цецка Бачкова.

"Бяхме наречени "сикаджии", "блюдолизци на ГЕРБ" и застрашаващи започналата промяна в България. Когато мина гласуването за председател, много от делегатите набързо напуснаха, а традицията спечелилият поста председател да покани основния си опонент за член на ръководството бе прекратена", разкриват младите в ДСБ.

Младежите се оплакват, че почти през цялото време от дейността на организацията не са имали комуникация с председателя на ДСБ, преизбран на поста.

"Не можете да си представите колко е трудно да обясниш на някого на възраст под 30 години, кой е Атанас Атанасов. Почти толкова трудно, колкото да накарате Атанас Атанасов да говори с някой, който е под 30-годишна възраст. През това време ДСБ изгуби лицето си. От партия, в която активно участваха десетки професори, тя стана малка, капсулирана партия за хора, приближени до ръководството", пишат от младежкия клуб на партията.

Младежите обвиняват Атанасов в назначения на роднини и намекват за машинации на партийния вот с подставени делегати. Атанасов спечели с около 80 гласа преднина пред опонентката Цецка Бачкова.

"Търсихме, колкото и да е клиширано, конструктивен диалог. Не получихме никакъв диалог. Само една илюстрация - водихме битки срещу опитите за назначения на роднини на членове на първото Национално ръководство на г-н Атанасов. Тези битки сложиха край на взаимоотношенията му с клуба. Пред наближаващото национално събрание някои партийни организации необяснимо се напълниха с десетки необичайни "членове", които присъстваха само за гласуванията на делегатите. Тогава за нас стана ясно, че текущото ръководство е загърбило всички принципи и започва да прилага тактики, присъщи на управлявалите последните 12 години", изтъкват още мотивите си бившите младежи на ДСБ.

"Когато през 2004 г. Иван Костов създаде ДСБ, той каза за СДС, че "духът напусна тялото". Днес, 18 години по-късно и почти десетилетие откакто ДСБ и Костов не са синоними, ние смятаме, че духът отново напусна тялото. Този път това на ДСБ. Последното ни притеснение е, че ДСБ ще последва СДС стъпка по стъпка и ще се превърне в една присъдружна организация към друга партия", заявяват от вече несъществуващата младежка организация.

"Отказвахме да стоим безучастно, докато медии ни наричат "Да, България", докато никой от ДСБ не желаеше да защити името на партията - съвсем буквално", пишат още в позицията си младежите от ДСБ.