Служебното правителство се превръща в предизборен щаб на президента Румен Радев, а той и служебният министър Бойко Рашков не могат да простят, че беше разкрита руската шпионска мрежа. Това заяви Даниел Митов от ГЕРБ на извънреден брифинг на партията.

"Атаката срещу службите е продиктувана от нещо друго, а не защото там има мистериозни подслушвания. Ние също искаме да знаем каква е истината и ако има виновен, да понесе своята отговорност. Министър-председателят има тези правомощия. Ние обаче знаем, че службите са били изслушвани заради шпионския скандал", посочи Митов.

"Очевидно президентът Радев не може да прости на службите, че разкриха руската шпионска мрежа. Според нас именно това е причината за атака срещу тях. Атанас Атанасов за пореден път излиза с подобни твърдения. Дойдат ли избори, той отново обявява, че някой е бил подслушван. Накрая се оказва, че твърденията му не са истина. Той, подобно на цирковите тюлени, си има няколко номера и си ги играе. След като Бойко Рашков реши да уволнява журналисти по медиите и цопна в тази кална локва, те решиха да го извадят от калта, а средството е именно Атанас", добави Митов.

Той подчерта, че от ГЕРБ си спомнят всички скандали, включително аферата "Костинброд". Той припомни, че при всички "истината излиза наяве". Митов призова всичко да бъде разсекретено и да стане ясно каква е истината.

"Служебното правителство очевидно си се превръща в предизборен щаб на президента Радев", заяви Митов.

Снимка: BulFoto

Според заместник-председателя на ГЕРБ Атанас Атанасов от "Демократична България" винаги повдига темата за подслушване преди избори, а след проверки се оказва, че това са грешни твърдения.

"Етикетът на това правителство е "Шанс за Орешарски 2", подчерта отново Митов.

По думите му служебното правителство се опитва да убеди българските граждани, че има една конспирация, организирана от предишното правителство.

"Искаме доказателства, искаме разсекретяване, искаме да излезе истината наяве", каза заместник-председателят на ГЕРБ.

Митов определи методите на управление на служебното правителство не като "вятър на промяната", а "само вятър".

Тома Биков коментира, че сме свидетели на активно мероприятие, организирано от двама милиционери.

Снимка: BulFoto

"Преди всички избори Атанасов излиза и казва, че някой бил подслушван, а след като минат, всичко се забравя и нищо не се доказва. Убеден съм, че ще стане така. Служебното правителство сега е страна в кампанията по този начин, а не са само организатори. Шокирани се, че служебният премиер излиза и казва, че има подслушвания, защото така е чул по медиите", каза Биков.

Той също настоя за пълно разсекретяване на документите по случая, ако такива съществуват. "Да покажат документи, имена, да потърсят отговорност, ако има незаконни действия", категоричен бе той.

"Дотук чуваме само твърдения на двама милиционери от 97-а година", обясни Биков и поясни, че това е активно мероприятие. Имало две цели - да изкарало от батака Бойко Рашков, а втората - да дискредитират службите. Рашков иска да ползва службите за политически цели, каза Биков.

Той разкри още, че Бойко Рашков дори няма достъп до класифицирана информация, въпреки, че е вътрешен министър, което било тревожно. Стефан Янев обаче имал информация и затова било учудващо, че не разкрива истината, а говори с източник "една жена ми каза на пазара".

"Румен Радев, Рашков и техният предизборен щаб искат да овладеят службите. Затова и шефовете на тези служби са си пуснали отпуска", каза още Биков. "За нас е важно да стане ясна истината. Има закон и за да бъде подслушван някой, трябва да има разрешение от съда. Ако няма, значи е незаконно. Това трябва да стане ясно и ако има виновни, да си понесат отговорността. Ние нямаме достъп до тази информация и затова призоваваме служебният кабинет да разкрие пред цялото общество дали има, или няма подслушвани политици", каза Митов.

Той уточни, че е възможно някой политик да е попаднал в разговор с лице, което се разследва за престъпления, но това също трябва да бъде разкрито.

"Задавам въпроси - някой звънял ли е в Дубай, в Белград? Така ли е попаднал в СРС? Ние не знаем, но явно Атанасов знае. Преди всички избори казва, че има подслушвани, а после не излиза истина. От 20 години живеем в "Гномгейт", още от 2005 г. Оказа се и за Констинброд, че няма нищо вярно. Като минете през всички скандали, ще видите, че не са довели до нищо. В момента на власт са те и имат достъп до цялата информация. Защо не разкрият истината? Как Атанасов се обажда на единия ден, на другия ден Рашков не е сигурен, но вечерта казва, че били подслушвани, а после се отказва, че било от МВР, а било в ДАНС... Кое е истина от всичко? Това е активно мероприятие. Сега Рашков си взаимодейства с Атанасов", допълни Биков.

Даниел Митов заяви, че служебното правителство следва всички политики на кабинета ГЕРБ и дори след като са опитали да променят здравните мерки, след това са се върнали към нези на кабинета "Борисов-3".

"Очевидно нашите политики са добри и затова ги следват. И понеже им свършиха политическите аргументи, започнаха с активни мероприятия. Снощи Янев цитира Чърчил. Но не разбирам смисъла на този цитат. Чърчил е бил във война и е водил нацията си във война. Защо Янев ни обещава кръв? Чия кръв, на политическите опоненти ли? Ако не, да си вземе обратно неподходящия цитат", отбеляза на финала Митов.