Вътрешният министър Валентин Радев съобщи пред журналисти, че най-вероятно пътният полицай, съставил протокола от катастрофата, в която е участвал бащата на президента, е описал ситуацията не така, както се е случила.

Пострадалият при инцидента мъж от Харманли Стефан Тодоров, който има инвалидност, но не е обездвижен, вече разказа, че полицаите са изкарали него виновен и са му съставили акт, а той смята, че Георги Радев е причинил сблъсъка с "Мерцедес"-а си.

Снимка: bTV

Бащата на държавния глава обаче заяви, че не изпитва вина, защото мъжът връхлетял върху колата му изневиделица.

Той отрече да се е опитвал да повлияе на полицаите, след като се разбра, че случаят не е бил оповестен повече от седмица и не е докладван на прокуратурата, заради което и МВР, и прокуратурата разпоредиха проверки.

Радев беше попитан докъде е стигнала проверката по време на извънредния брифинг в Министерски съвет след голямата автоусна катастрофа с 16 загинали. Той заяви, че няма да крие, че е изненадан от този въпрос, защото в МВР са се съсредоточили върху тежкия инцидент край Своге, но ще отговори, за да не кажат медиите, че бяга от това. 

"Да, има такава проверка, разпоредена от мен - да отидат да проверят верени ли са този сигнал, който имам, и слуховете, които чета - за манипулиране на проверката на пътно-транспортното произшествие. Тя трябва да приключи утре вечер, тогава ще знам повече, но аз бях там, видях се с началниците на местната полиция и на ОДМВР-Хасково и ги разпитвах защо не е стигнало до нас.

Имам обяснения, които не исках да ги оповестявам преди края на проверката, но убеждението ми е, че са подменени или е влияно, или пък умишлено, или от незнание или от кой знае какво, но фактите не са такива - този автоконтрольор, който е контастатирал автоприозшествието, е направил така че - ситуацията е една, а той я е описал по друг начин. Нека да се огранича дотук, за да не наруша проверката и да не влияя на колегите, които я правят", каза вътрешният министър.

Самият Румен Радев все още не е коментирал инцидента, но от президентството вчера заявиха, че не е оказван никакъв натиск върху МВР. Според родителите на държавния глава той разбрал два дни след катастрофата, преди това дори не му казали.