Министерството на е-управление отговори на искането на ГЕРБ за проверка на машините за гласуване, че са спазили закона за предоставяне на достъп на изходния код на машините на 28 септември, но тогава се е явил само един представител на политическа партия.

"Министерство на електронното управление (МЕУ) спази закона и на 28 септември 2022 г., предостави достъп до изходния код на машините за гласуване на всички регистрирани политически наблюдатели, които имаха интерес. Това се случи за първи път след като с решение № 1389 от 5 септември 2022 г. Централната избирателна комисия разреши достъпа до изходния код на регистрираните политически наблюдатели по процеса на удостоверяване, който се проведе в Министерството на електронното управление", пише в съобщинето на министерството.

Оттам припомнят, че са поканили всички регистрирани представители от политическите партии в публичния електронен регистър на ЦИК на представителите в процеса на удостоверяване по чл. 213а от Изборния кодекс, както и международни наблюдатели, за да получат достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване, в защитена среда на МЕУ. На поканата обаче се озовал единствено един от трима регистрирали се политически представители, както и международни наблюдатели.

Министерство на електронното управление извърши открито и прозрачно всяка една процедура от процеса на удостоверяване на машините за гласуване както е предвидено и от Изборния кодекс, заявяват още от МЕУ.

И напомнят, че за първи път МЕУ свика публично обсъждане на актуализираната Методика за удостоверяване на съответствието на устройството за машинно гласуване и отрази всички предложения на политическите представители, неправителствените организации и гражданите, които се включиха. За първи път, в присъствието на медиите, открито и на случаен принцип чрез генератор бяха изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които преминаха процеса на удостоверяване, онлайн бе показан и целият процес по генериране хеш кода и довереното изграждане на софтуера за ТУМГ. Удостоверяването включва и множество функционални тестове, включително на възможни ситуации, които активират защитата на машините (т. нар. съобщения за грешки), с цел гарантиране на сигурността на вота.

Представители на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети, на български неправителствени организации, които са регистрирали наблюдатели, както и не повече от двама представители на Българската академия на науките (БАН), регистрирани в съответния регистър на ЦИК, както и международни наблюдатели, бяха поканени да присъстват на всички стъпки от удостоверяването.

Днешното съобщение на МЕУ идва ден след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази съмнение, че машините за гласуване са "пипани"

"Машините 100% са пипани. Надявам се ЦИК да ме опровергае като пусне компютърните специалисти на всяка партия с достъп до кода да проверят дали машините са изрядни", поиска Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се усъмни, че 70 000 души наистина са отишли до урните да натиснат копчето "не", познавайки българите. Според него това е възможно да направят 20 или 50 души, но не и чак 70 000.

По-късно от партията му пратиха писмо до ЦИК от името на Явор Томов, когото формацията на Борисов беше регистрирала като свой наблюдател, в което настояха "сорс кодът на софтуера, чрез който беше проведено машинното гласуване на изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г., да бъде предоставен на всички упълномощени наблюдатели и други заинтересовани длъжностни лица".

От ЦИК обаче отговориха, че след решение на комисарите, Министерството на електронното управление е осигурило достъп до изходния код на регистрираните наблюдатели на 28 септември. А шефът на ЦИК Камелия Нейкова даде да се разбере, че от ГЕРБ-СДС сами са си виновни, ако не са участвали в процедурата. с мнозинство, без ГЕРБ-СДС, решиха да публикуват съобщение, в което да изразят същата позиция, като описаната по-горе. Накрая с мнозинство в ЦИК, без ГЕРБ-СДС, решиха да публикуват съобщение, в което да изразят същата позиция, като описаната по-горе.

Вчера и бившият министър на МЕУ и избран депутат в 48-ото НС  Божидар Божанов написа пост във фейсбук, с който прати "Борисов да си пита хората защо не са отишли да гледат кода преди изборите, както е уредено в закона, вместо да използва тази тема след изборите, най-вероятно за да подготви пътя за отпадането на машинното гласуване.".