Българският премиер, бивш бодигард на комунистическия лидер Тодор Живков, бивш полковник от противопожарната служба, майстор на каратето, бивш генерал от полицията, заподозрян в дългогодишни връзки с организираната престъпност, обяви в сряда оставката на дясноцентристкото си правителство с обяснението, че "не понася да гледа Орлов мост окървавен", пише френският вестник "Монд", цитиран от БГНЕС.

Изданието коментира, че избрано през 2009 г. с обещание да се бори срещу корупцията и организираната престъпност правителството на ГЕРБ се провали в тази област. Българското правителство се присъединява към дългия списък от европейски правителства, които паднаха от власт заради строгите ограничения на разходите. Публичните финанси на София са здрави, но четирите години замразяване на заплатите и повишаването на безработицата (днес 11,9%) нарушиха търпението на българите, които очакваха подобряване на условията им на живот след присъединяването към ЕС през 2007 г.
Означава ли, че това е политическият край на "Бате" Бойко, един от най-харизматичните лидери в Европа?, пита "Монд".

"Ако финансовият министър падне, същото ще стане и с правителството", коментира Борисов преди три години, припомня пък "Икономист". На 18 февруари той уволни Симеон Дянков – министър на финансите, който освен това бе вицепремиер. Два дни по-късно Борисов подаде оставка, а кабинетът падна", добавя медията.
Бившият борец, бодигард и шеф на полицията се надяваше да стане първият преизбран министър-председател след падането на комунизма. И това не изглеждаше никак трудно. Но... през последните две седмици хиляди българи излязоха по улиците, първоначално в знак на протест срещу цените на тока и горивата. В определен етап демонстрациите станаха насилствени и се превърнаха в общи антиправителствени действия, прави равносметка изданието.

Ден преди да подаде оставка Борисов обеща "да се бори докрай". Надяваше се да потуши протестите, като уволни Дянков – бивш икономист от Световната банка, спечелил уважението на колегите си, но не и това на българското общество, основно заради затягането на коланите, добавя "Икономист".

България направи стъпка в посока политически неизвестното, след като парламентът прие оставката на правителството. Служебен кабинет навярно ще бъде сформиран след съответните действия съгласно конституцията. Очаква се предстоящите парламентарни избори да бъдат оспорвани, коментира "Файненшъл таймс".
Британският вестник пише, че сега служебното правителство, подобно на тези на Ренета Инджова и на Стефан Софиянски, няма да има действително политическо влияние, а по-скоро ще балансира кораба на държавата. Изданието акцентира и върху поведението на Борисов. Вчера той почти се извини за насилието срещу протестиращите, а днес беше в офанзива и дори обвини опозиционния лидер Ахмед Доган, че замислял заговор за убийството му.

Под заглавие "Късо съединение за премиера Борисов" "Вийнер Цайтунг" посочва някои от безспорните успехи на неговото управление, сред които удължаването на автомагистрала "Тракия" и зрелищните, но твърде съмнителни от правна гледна точка акции на вътрешния министър Цветан Цветанов срещу организираните престъпни банди в страната. "Но по общата оценка на наблюдателите при управлението на Борисов изцяло отсъстваха наложителните структурни реформи", отбелязва изданието.

Съпроводените от насилия протести, които принудиха правителството в България да подаде оставка, подчертават ситуацията от типа "всички губят", пред която са изправени най-новите членки на ЕС, докато се борят да спрат икономическия спад и да се противопоставят на нарастващия народен гняв, пише в кореспонденция от София на "Ройтерс", цитирана от БТА. Управляващите партии, които се придържат към строга програма за икономии с цел да привлекат инвеститори, рискуват да бъдат свалени от власт от избирателите, на които е дошло до гуша от орязването на разходите и повишаването на данъците, посочва агенцията.

"Ню Йорк таймс" акцентира, че правителството, обвинявано от опозицията в корупция, лошо икономическо управление, е подало оставка след най-големите протести от 15 години. България прояви фискална предпазливост, което й помогна да не поиска международна финансова помощ подобно на Унгария или на Румъния. Но това беше с цената на увеличаваща се безработица, на слаб икономически растеж, съчетан със замразяване на доходите и увеличените данъци, коментира американското издание, цитирано от БТА.
"Ню Йорк таймс" обяснява, че Борисов е наричан "Батман".

Под заглавие "Батман си взима шапката" австрийският "Курир" публикува обширен материал на Щефан Шобер за причините и повода за протестите срещу правителството, илюстриран със снимка на ранени от сблъсъците с полицията, пише БТА.
"Той дойде като този, който ще "разчисти" (Saubermacher – бел.ред.). Като силен мъж. Като политическа поп звезда, който с гордост носеше прякора "Батман". С кариера от охранител през не винаги непротиворечивия преследвач на мафията във вътрешното министерство и кмет на София до премиер на България", добавя "Дневник".

Под заглавие "Българското правителство изчерпа енергията си" Андрю Пиейпъл коментира в блога на "Уолстрийт джърнъл", че оставката в София е "изненадваща жертва на антикризисната политика, защото България бе възприемана като модел за солидни публични финанси". Авторът посочва, че не само българите са изправени пред растящи сметки за енергия в Европа сред растяща безработица и анемичен растеж.

Руският в. "Комерсант" припомня, че протестите в България ще продължат и голяма демонстрация е предвидена за 24 февруари. Протестиращи отбелязват, че сега, когато премиерът е подал оставка, решение за поевтиняване на тока не може да бъде взето.