По думите на новоизбрания президент пред БНР мажоритарната система може да изкриви в значителна степен вота на избирателите и затова трябва да бъде въведена в България разумно.  

"Трябва да ползваме наистина добри практики. Мисля, че немската избирателна система е добра практика - тя е смесена. Според мен трябва да има някакъв пропорционален вот в нашата избирателна система, а що се отнася до парламента - дали може, или не може в момента да изкове този нов закон, да въведе един нов Избирателен кодекс. Проблемът не е само в Избирателния кодекс. Големият проблем ще дойде в районирането на страната", каза още бъдещият държавен глава.  

Той уточни, че районирането може да е лесно от математическа гледна точка, но приемането му от Народното събрание няма да е лесно.

Той смята, че изработването на нова Конституция в момента не е на дневен ред, като обясни защо:

"В момента на дневен ред е съставянето и приемането на един наистина работещ нов Изборен кодекс, който да отчита категоричното желание на българския народ за мажоритарен вот. Разбира се, ако с този нов Избирателен кодекс се окаже, че парламентът не работи добре, че няма стабилност, че няма ясна перспектива за развитието на страната, то тогава вече можем да мислим за нова Конституция". ---

Радев смята, че шансът да бъде съставен кабинет в рамките на този парламент не е голям. По думите му страната се намира в нова политическа ситуация:

"Тя се дължи не толкова на резултатите от тези избори, а най-вече и на странното решение на премиера Борисов да подаде оставка - може би поради смесване на президентската институция с едни чисто парламентарни избори, може би като плод на лични емоции".  

Радев е убеден, че трябва да се търси решение на тази ситуация и според него има два възможни изхода. Единият е изчерпване на всички възможни консултации, връчване на мандат и намиране на решение за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент.

"След като обаче големите играчи ГЕРБ и БСП явно демонстрираха, че ще откажат, шансът е в по-малките партии".

Новоизбраният президент, който ще встъпи в длъжност в края на януари, заяви още, че не желае да прави прибързани прогнози, но подчерта, че било много трудно съставяне на правителство на малцинството и оттам, ако това не стане, следват предсрочни избори.

"В момента президентската институция е тази, която гарантира сигурност и тази сигурност се дължи на принципната позиция на президента Плевнелиев, който изхожда в своите действия строго от Конституцията. В този ход на мисли, изхождайки от Конституцията, изрично негово е правото и задължението да състави служебен кабинет. И мисля, че размиването на отговорностите не е най-доброто решение", каза още Радев.

Румен Радев беше категоричен, че като държавен глава няма да дели българските граждани на леви и десни и не приема определенията, давани от някои медии, че е кандидат на Москва.  

"Защото определени кръгове в България се опитаха в хода на тази предизборна кампания някак да окупират, да патентоват евроатлантическите ценности и членството на България в ЕС и НАТО - единствено за тях. Всички други не са "за" тази политика. Така звучеше, което е крайно некоректно и аз мисля, че тези, които насадиха някакви настроения срещу мен, трябва да се базират на моите открити публични тези по време на кампания, а не да се създават някакви манипулации. Същите кръгове, които провалиха кандидатурата на г-жа Бокова за ООН, явно дирижират цялата тази кампания".  

Радев изтъкна, че трябва да се търси намаляване на напрежението с Русия, тъй като растящите заплахи в геополитически план - от тероризъм и ислямски фундаментализъм, могат да бъдат решени само при взаимодействие с Москва.

"България е лоялен пълноправен член на ЕС и НАТО. Това обаче не означава, че не трябва да търсим по-голямо доверие и повишаване на диалога с Русия, намаляване на напрежението с Русия. Мисля, че обстоятелствата ще ни принудят да потърсим разбирателството", каза още бившият началник на ВВС.