Министерството на външните работи на Република Северна Македония ще реагира с нота за изявленията на евродепутата Ангел Джамбазки, защото "този път е минал всички граници на провокация", съобщи на пресконференция министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Във фейсбук профила си преди ден Джамбазки направи изявление, озаглавено: "Димитър Ковачевски, Вие, сърбоманите в Скопие, нямате място в ЕС!", а като фон по време на част от изявлението му стои стара карта, на която днешната Република Северна Македония е част от България.

"Изявлението на Джамбазки е говор на омраза и според всички международни, а и двустранни споразумения има основание да се реагира. Трябва да реагира и българската държава, защото това са вече териториални претенции и обидни изказвания към народ и етнически общности", каза Османи.

Буяр Османи заяви, че коментарът му на думите на проф. Ангел Димитров, според когото Република Северна Македония не се държи като кандидат за член на ЕС, също е официална реакция, защото всяко негово изявление като министър на външните работи е официално изявление на министерството на външните работи, съобщи БТА.

"Ако негативните тенденции продължат, ще има и друга комуникация", каза Османи след съвместната пресконференция с ръководителя на словенската дипломация Таня Файон, която е на официално посещение в страната.