След като преди дни лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че Пеевски е предложение на ДПС, но Лютви Местан отрече и каза, че кандидатурата е обща отговорност, днес в ефира на Нова телевизия Манолова отговори на този въпрос така:

"Наистина се изумявам на настървението да се връщаме към една тема, която, бога ми, интересува все по-малко хора. Това се случи преди три месеца, оттогава изтече много вода, правителството свърши много работа".

След което, видимо подразнена, се обърна към водещите с думите:

"Ако това ще внесе спокойствие във вашите неспокойни журналистически души, приемете, че
аз съм предложила Делян Пеевски".

Според Манолова няма никакво значение кой го е предложил, "по една проста причина" - отговорността за това действие вече била поета от партиите, "които управляват правителството" и това станало с "протестите, които се случиха" и с това, че назначението не се състоя.

По думите на зам.-председателката на парламента не след всяка грешка трябва да има оставка, това не бил единственият начин за поемане на отговорност.

Тя заключи, че отговорът очевидно не се харесва на водещите, защото упорито се връщат "към тази стара плоча".  

Вчера от "Протестна мрежа" се обявиха срещу опита Станишев и Местан да "задушат свободата на словото" именно при участията си в сутрешни блокове на телевизии.


Вътрешна критика


В същото време обаче Румен Петков от БСП, който отдавна критикува ръководството на партията, заяви пред bTV, че Сергей Станишев е дал отговор на въпроса за избора на Делян Пеевски по един "глуповат начин".

Бившият вътрешен министър изтъкна, че лидерът на левицата твърдеше, че премиерът вече е дал отговор на този въпрос (което не е вярно - б.р.), освен това каза, че Пеевски е член на ръководството на ДПС, а той дори не е член на партията.

"Това е много гротескно, то е жалко. Да се правиш по такъв начин на ударен с мокър парцал по главата. Предполагам, че Сергей много силно се е надявал, че въпросът с г-н Пеевски е отшумял. Но този въпрос ще ни бъде задаван, особено в една предизборна ситуация. Аз отсега виждам г-н Борисов с плаката "Гласуваш за Станишев, получаваш Пеевски".

Вчера и Георги Кадиев от БСП, който не гласува "за" Пеевски преди три месеца, заяви, че темата за назначението му е останала незавършена, все още не става ясно чие предложение е и "в крайна сметка някой трябва да понесе отговорността". 


Премиерът


По-късно днес на журналистически въпрос кой е предложил Делян Пеевски Пламен Орешарски отговори:

Разбирам, че са свършили въпросите”.

При повторно питане, премиерът каза:

Струва ми се, че свършихте с рационалните въпроси”.


За протестите

Мая Манолова за пореден път заяви, че е "безспорен факт", че на протестиращите срещу кабинета се плаща. Тя обяви дори и суми, които се плащали - 30 лева за пенсионер, 50 лева за гражданин, а за семейство с дете - над 100 лева.

Много хора се хвалиха, че така са си обезпечили лятната почивка”, заяви Манолова, като отрече някой от БСП да получава пари за участие в протестите.