Опозиционната партия Левица обвини ръководството на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, че "работи по изпълнението на софийската платформа за побългаряване на Република (Северна) Македония" и е част от широка коалиция заедно с управляващите СДСМ и ДСИ.

В позицията на партията, публикувана на фейсбук страницата на Левица, се казва, че тази широка коалиция е била разкрита, след като депутатите и от трите партии гласуваха промените в правилника на работа на парламента в Северна Македония. Левица се опита да предотврати вота, предизвиквайки инциденти в пленарната зала и чупейки част от оборудването, припомня БТА.

Реакцията на опозиционната партия е заради премахването от правилника за работа на парламента възможността чрез внасяне на голям брой промени в законите, гласуването на тези закони да бъде блокирано, което, според Левица, е "механизъм, който съществува в най-старите парламентарни демокрации". Само за промените в правилника от партията бяха внесли 2464 предложения за промени.

Левица посочва, че "макар лицемерите от ВМРО-ДПМНЕ да бяха тези, които замислиха активна блокада на работата на парламента, която така и не се случи," сега те са настояли да се прекрати протакането в парламента, а СДСМ и ДСИ са се съгласили.

Те (ВМРО-ДПМНЕ) създадоха кворум и за приемане на новия Наказателен кодекс, с който бяха амнистирани 80 функционери на ВМРО-ДПМНЕ, и заедно със СДСМ и ДСИ прокараха в парламента закона, който регламентира държавно финансиране на кампании в медиите. Така става ясна коалицията ВМРО-ДПМНЕ-ДСИ. Коалиция, която вече функционира безупречно в няколко общини, се казва в позицията на Левица.

Според партията сегашната ВМРО-ДПМНЕ "е проект за вътрешно подкопаване на македонските позиции от българските служби", а "в сърцевината на идеологията на тези хора е залегнало българофилството и стремежът за затваряне на "македонския въпрос" в съответствие с великодържавния проект" на Тодор Живков.

"На т.нар. лидерска среща през юни лидерът на тази българска и антимакедонска партия Християн Мицкоски се зарече пред цялата македонска общественост на всяка цена да впише българите в конституцията. Лидерът на тази върховистка и мразеща Македония партия Християн Мицкоски каза в лицето на македонците, че неговото ръководство черпи приемственост от най-големия кръволок на македонската нация Ванчо Михайлов", пише в позицията на Левица, в която обвиняват ВМРО-ДПМНЕ, че след предстоящите избори ще осъществят "побългаряването на конституцията, което ще финализира процеса на предефиниране на македонската държава и федерализацията й".